'Nog steeds veel gesjoemel met voedsel'

Drie jaar na de paardenvleesaffaire wordt nog steeds veelvuldig gerommeld met voedsel. De Consumentenbond onderzocht ruim 150 fraudegevoelige producten en een op de vijf keer was het niet wat het zou moeten zijn.

Lamsvlees blijkt in bijna de helft van de gevallen niet 100 procent lamsvlees. Beeld anp
Lamsvlees blijkt in bijna de helft van de gevallen niet 100 procent lamsvlees.Beeld anp

De bond vond 50 procent afwijkingen in onderzochte monsters manukahoning, 47 procent in lamsvlees en 31 procent in extra vergine olijfolie. Ook bij oregano (11 procent) en kabeljauw (3 procent) was het niet altijd in orde.

Bij het lamsvleesonderzoek werd er in Amsterdamse restaurants tien keer lamsshoarma of -kebab, lamscurries en lamsgehakt gekocht. Zes keer zat er geen spoortje lamsvlees in, maar in plaats daarvan rund of kalkoen. In acht andere porties zat wel wat lam, maar ook ten minste 40 procent ander vlees.

'Te gek voor woorden'
Directeur Bart Combée van de Consumentenbond zegt dat er nog volop werk is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen. "Het is toch te gek voor woorden dat je iets koopt of bestelt en wordt afgescheept met iets anders of iets van mindere kwaliteit," aldus de directeur.

De Consumentenbond blijft voor verplichte checks op echtheid en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren.

In 2013 kwam in ons land de paardenvleesaffaire aan het licht. Het goedkopere paardenvlees werd vermengd met het duurdere rundvlees en verkocht als rundvlees.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden