Nog steeds spanningen in Turkse gemeenschap in Amsterdam

Hoewel sprake is van een dalende trend, zijn spanningen in de Turkse gemeenschap in Amsterdam nog steeds voelbaar.

Jasper Piersma
Van de vermeende Gülenschool Witte Tulp in Osdorp zijn in totaal 181 kinderen vertrokken. Beeld anp
Van de vermeende Gülenschool Witte Tulp in Osdorp zijn in totaal 181 kinderen vertrokken.Beeld anp

Dat schrijft het college in een uitgebreide brief aan de raad naar aanleiding van de mislukte couppoging in Turkije van juli en de spanningen die daarop volgden.

Volgens het college is de situatie 'zichtbaar rustiger' geworden, maar zijn er volgens betrokkenen onderhuids nog veel spanningen, die ook Turkse Amsterdammers raken die niet politiek betrokken zijn. Het college verwacht dat deze 'zeer onwenselijke' spanningen nog lange tijd zullen voortduren en een escalatie mogelijk is.

Maatregelen
Daarom is het volgens het college noodzakelijk om maatregelen te nemen, al is dat lastig. De ontwikkelingen in Turkije beïnvloeden de situatie in Amsterdam, maar het college wil proberen de gevolgen daarvan te beperken. Daarvoor worden nieuwe ontwikkelingen continu in de gaten gehouden, worden er gesprekken gevoerd met de Amsterdams-Turkse gemeenschap en worden aangiften met prioriteit behandeld.

In totaal zijn er in Amsterdam 30 aangiften binnengekomen die gerelateerd zijn aan de spanningen, waarvan de meeste uit de maanden juli en augustus.

Columniste
Een derde van de aangiften zijn tegen columniste Ebru Umar, die zich in een van haar stukken opzettelijk beledigend zou uit hebben gelaten over 'Nederturken' en ze zou hebben vergeleken met NSB'ers. Deze aangiftes liggen nog bij het Openbaar Ministerie. Een tiental andere aangiftes gaan voornamelijk over belediging en bedreiging via sociale media; de rest heeft niet direct te maken met een strafbaar feit.

Het Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDRA) heeft sinds de couppoging 13 meldingen van bedreiging gekregen, voornamelijk van sympathisanten van moslimgeestelijke Fethullah Gülen, de rivaal van de Turkse president Erdogan.

Groothandels
Ook scholen en bedrijven die gelinkt worden aan Gülen ondervinden gevolgen van de spanningen. Zo zijn er twee groothandels die volgens het Turkse zakelijke netwerk Hogiaf financiële problemen hebben omdat zij geboycot worden door klanten. Mogelijk zijn de klanten onder druk gezet.

Verder zijn in totaal 243 leerlingen van vermeende Gülenscholen vertrokken naar andere scholen. Het meerendeel, 181 kinderen, kwam van basisschool Witte Tulp in Osdorp. Zij vertrokken naar 36 verschillende scholen.

Plotselingen vertrek
Sinds oktober zijn er geen ouders meer geweest die hun kinderen van school hebben gehaald. De sfeer is volgens de scholen op dit moment goed, maar zijn er nog wel spanningen in de buurt en de gemeenschap.

Basisscholen Witte Tulp en Cosmicus-Impuls hebben bovendien last van het plotselinge vertrek van de tientallen leerlingen. Vooral voor Cosmicus-Impuls zal het een uitdaging worden volgend jaar genoeg nieuwe kinderen te trekken om de norm te halen. Bovendien moeten beide scholen gerenoveerd worden om aan de huisvestingseisen te voldoen.

Lees ook: Deze organisaties behoren tot Nederlandse netwerk van Erdogan [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden