Video

Nog steeds gevaarlijke verkeerssituatie door slagboom bij Coentunnel

Ondanks de maatregelen om de slagboom op de wisselbaan bij de Coentunnel (A8/A10) beter zichtbaar te maken, gaat het nog geregeld mis. Gisteravond raakte een 63-jarige motorrijder ernstig gewond nadat hij de gesloten rijbaan over het hoofd zag en frontaal tegen de slagboom klapte.

Op beelden van de Verkeersinformatiedienst (VID) is te zien hoe de man gisteravond rond 19.00 uur recht op de slagboom afrijdt en het obstakel in volle vaart ramt. De bestuurder is met ernstig letsel overgebracht naar een ziekenhuis. Ook zijn bijrijdster liep letsel op.

Sinds de openstelling van de gerenoveerde Coentunnel op 21 juli 2014 ramden bestuurders ruim twintig keer de slagboom. Nog nooit waren de gevolgen zo ernstig als gisteravond.

Volgens Patrick Potgraven van de VID zijn de ongevallen met de slagboom op te delen in twee categorieën: 'Je hebt gevallen waarbij de bestuurder de slagboom echt niet ziet en er frontaal tegenaan klapt. En je hebt ongelukken waarbij de automobilist op de goede rijbaan zit, maar op het laatste moment besluit toch de wisselbaan te pakken. De slagboom zien ze dan gewoonweg over het hoofd.'

Wisselrijbaan
Het is niet helemaal duidelijk waarom het zo vaak mis gaat. De afleiding van bestuurders zou mee kunnen spelen, bijvoorbeeld omdat ze bezig zijn met hun navigatiesysteem, maar ook de zichtbaarheid van de slagboom en het wegbeeld lijken een rol te spelen. Potgraven: 'Er gebeuren vooral veel ongelukken als de zon laag staat. Wij denken dat ook het wegbeeld een rol speelt. Zo staan er pijlen op het wegdek, die kunnen verwarrend werken. Ook hangen er boven de hoofdrijbaan een aantal kruizen, maar verderop hangen die kruizen niet. Als je niet goed kijkt, lijkt het net alsof dat geldt voor de wisselrijbaan.'

Waarschuwingsborden, pijlwagens en pionnen zijn al van stal gehaald om op de barrière te attenderen. Ook werden in de slagboom knipperende LED-lampen geplaatst en werd het ding optisch dikker gemaakt. De tijdelijke maatregelen helpen volgens de VID wel iets, maar het gaat nog regelmatig mis. Een permanente oplossing is er nog niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden