'Nog steeds dopingcultuur in wielrennen'

Er heerst nog steeds een dopingcultuur in het hedendaagse wielrennen, concludeert de onafhankelijke commissie CIRC, die in opdracht van internationale wielerunie UCI onderzoek deed naar het dopinggebruik van de afgelopen decennia.

null Beeld afp
Beeld afp

Wel is het dopinggebruik minder wijdverspreid: het wordt niet meer systematisch door teams georganiseerd, maar wielrenners stellen tegenwoordig, met hulp van derden, hun eigen dopingprogramma samen.

De commissie sprak met 174 mensen, onder wie officials, anti-dopingdeskundigen en (oud)-wielrenners, zoals Lance Armstrong. De uitkomsten worden vandaag openbaar gemaakt.

Over de rol van de UCI en met name die van Hein Verbruggen, die tussen 1991 en 2005 voorzitter was, is het rapport erg kritisch. De UCI heeft gefaald in het toepassen van haar eigen anti-dopingregels en heeft de ogen gesloten voor de ergste gevallen.

null Beeld afp
Beeld afp

Biologisch paspoort

Het biologische paspoort in 2008, één van de methodes in de strijd tegen doping, heeft bovendien niet het gewenste effect gehad. Bedriegen kan nog altijd. ,,Het is nog steeds mogelijk om in kleine hoeveelheden EPO te gebruiken zonder gepakt te worden'', aldus de CIRC.

Verder wordt het gebruik van pillen en andere medicijnen aangehaald die leiden tot eetstoornissen, depressiviteit en onbalans, met als gevolg valpartijen. Het gebruik van corticoïden en het gemak om er aan te komen is het grootste probleem, hebben teamartsen verklaard.

Lance Armstrong, die zijn gele truien verloor nadat hij toegaf doping te hebben gebruikt, op een foto uit 2005. Beeld epa
Lance Armstrong, die zijn gele truien verloor nadat hij toegaf doping te hebben gebruikt, op een foto uit 2005.Beeld epa

'Armstrong werd beschermd'

Vooral dopingzondaar Armstrong, van wie de zeven Tourzeges zijn afgenomen, kreeg een voorkeursbehandeling. Vooral dopingzondaar Armstrong, van wie de zeven Tourzeges zijn afgenomen, kreeg een voorkeursbehandeling.

Er zijn tal van voorbeelden dat de later als dopingzondaar ontmaskerde Amerikaan door de UCI 'beschermd' dan wel 'verdedigd' is, blijkt uit het omvangrijke rapport.

'De UCI zag Armstrong als het boegbeeld om de sport er weer bovenop te helpen na de dopingaffaire rond de Festinaploeg', meldt het rapport. 'Het feit dat hij Amerikaan was betekende bovendien dat de wielersport een nieuw continent kon veroveren.' De UCI was ondanks dopingverdenkingen behoorlijk 'close' met Armstrong, nam giften aan van de renner en wilde hem zelfs in 2012 nog verdedigen door te dreigen met juridische stappen richting het Amerikaanse antidopingbureau Usada.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden