Nog onzeker of Amsterdam meedoet met proef staatswiet

Gemeenten die staatswiet willen ­telen, sturen aan op een beperkte sterkte van die cannabis. Critici zijn bezorgd: ze vrezen dat gebruikers zich dan alsnog tot het illegale circuit wenden. Of Amsterdam meedoet aan de proef is nog onzeker.

Ton Voermans en Marcia Nieuwenhuis en Ruben Koops
null Beeld anp
Beeld anp

Het kabinet komt naar verwachting komende lente met wetgeving dat een experiment met het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik in zes tot tien gemeenten toestaat. Zeker twintig gemeenten hebben zich aangemeld.

Utrecht, Breda, Terneuzen, Hengelo en Wageningen zeggen op voorhand dat de sterkte van wiet beperkt moet worden. De andere gemeenten wachten de exacte spelregels van het kabinet nog af.

Kans op psychose
De gemeenten die nu al op de rem trappen, willen niet dat er ook maar één gebruiker een psychose krijgt van de gemeentejoint. Nederwiet die nu in het illegale circuit wordt geteeld, kenmerkt zich namelijk door een zeer hoog THC-gehalte. Er zijn aanwijzingen dat deze sterke wiet bij gebruikers soms tot psychoses leiden.

Floor van Bakkum, preventiemedewerker van verslavingscentrum Jellinek, noemt een sterkte tot 15 procent THC als waarschijnlijk maximum. "Alle hasj zit echter al hoger. Ga je dat dan verbieden? Wat moeten die gebruikers dan? In het illegale circuit blijven?"

Dennis Lahey, directeur van de Belangenvereniging van Drugsgebruikers, deelt die kritiek.

"Laten we vooropstellen dat ik blij ben dat gemeenten deze stap nemen, maar ze worden niet gehinderd door enig gebrek aan kennis als ze dit roepen. Laat de kwekers toch zelf uitmaken hoeveel procent THC ze in hun hasj of cannabis hebben."

Of Amsterdam meedoet aan de proef is vooralsnog onzeker. Al eerder waarschuwde locoburgemeester Eric van der Burg dat de proef waarbij gemeenten mogen experimenteren met legale wietteelt, waarschijnlijk aan Amsterdam voorbijgaat.

Straathandel voorkomen
De situatie hier is met 164 coffeeshops binnen de stadsgrenzen onvergelijkbaar met andere gemeenten in Nederland. Bovendien hoeven bezoekers van een coffeeshop in Amsterdam niet aan te tonen dat ze inwoner zijn, terwijl dat elders wel moet. Hier zijn toeristen bijvoorbeeld ook welkom in de coffeeshop.

"We handhaven het ingezetenencriterium niet, zodat we de straathandel voorkomen. Als dit wel een voorwaarde wordt voor deelname aan de proef, zeg ik: we doen het niet," aldus Van der Burg.

Raadsleden zien graag dat Amsterdam meedoet. "Als het in Amsterdam niet werkt, is het sowieso voor niks," aldus D66-raadslid Reinier van Dantzig.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden