Nog nooit zo weinig woningen te koop in Amsterdam

De Amsterdamse woningmarkt kent steeds grotere schaarste.

Beeld ANP

Doordat er in de oververhitte woningmarkt voor de grote hoeveelheid kopers veel te weinig woningen in de verkoop zijn, werden in het derde kwartaal van dit jaar nog minder woningen verkocht dan vorig kwartaal en fors minder dan vorig jaar.

Dit blijkt donderdag uit de verkoopcijfers over het derde kwartaal. die makelaarskoepel NVM presenteerde in het Hilton Hotel in Amsterdam.

De stomende Amsterdamse woningmarkt droogt verder op. Er is vrijwel geen huis meer te koop in de stad, een ontwikkeling die voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam Sven Heinen drie jaar geleden al voorspelde.

1244 huizen te koop
Het aantal woningen dat te koop staat daalde het afgelopen kwartaal naar een absoluut dieptepunt. Er stonden in het derde kwartaal nog maar 1244 woningen te koop, tegen 1747 huizen in het kwartaal ervoor.

Ter vergelijking: in 2015 stonden in hetzelfde kwartaal nog 3372 huizen te koop en in 2014 5497 huizen. In de crisisjaren 2012 en 2013 bedroeg het aanbod in alle kwartalen rond de 8.000 woningen.

De woningmarkt is volgens Heinen daardoor problematischer dan ooit. Het aantal verkochte woningen is in het traditioneel iets zwakkere derde kwartaal gedaald met 7,2 procent tot 2174, 17,4 procent onder het niveau van een jaar geleden.

Het is nu het tweede jaar dat de verkopen flink dalen, na de top in 2015, toen de makelaars nog meer dan 2800 woningen in het derde kwartaal verkochten. Alle ruim vierhonderd Amsterdamse makelaars concurreren om de gunst van die tweeduizend verkopers.

Prijzen 0,5 procent lager
Bij de prijzen van de woningen was sprake van een lichte daling van 0,5 procent. Sven Heinen hoopt dat dit een voorteken is van een iets gunstiger woningmarkt. "Het is voor het eerst sinds lange tijd dat sprake is van een daling."

Een doorsnee woning in de stad kost 378.000 euro. De prijzen liggen 17 procent hoger dan een jaar geleden. De tijd dat een woning te koop staat blijft eveneens constant; de termijn werd in het afgelopen kwartaal met één dag verlengd tot 25 dagen.

De 'marktstemming', te omschrijven als de gezamenlijke omzet van de makelaars, gaf geen grote schommelingen te zien. Die lag met 2,1 miljard ruim zes procent hoger dan het afgelopen kwartaal, maar zes procent lager dan vorig jaar.

Zie ook: De 10 duurste huizen per vierkante meter in Amsterdam, Veel meer miljoenenwoningen in Amsterdam en 'Over een paar jaar kun je nergens meer een huis kopen'

Nederland

Het landelijk beeld van de huizenmarkt gaat steeds meer op Amsterdam lijken. Dat geldt voor de randstad en populaire steden als Groningen. Ook daar stagneren de verkopen door schaarste.

Heinen: "We bespraken gisteren met de makelaarsvoorzitters van alle regionale afdelingen in Nieuwegein. Het was tekenend hoe de collega's vanuit de Randstad de oververhitte woningmarkt naar zich toe zien komen. Ook in de rest van Nederland is nieuwbouw nodig om het evenwicht in de markt te behouden."

Wel hebben de prijzen in de rest van Nederland nog steeds een stijgende trend. Er stonden landelijk het afgelopen kwartaal 63.528 huizen te koop, tegen 72.756 in het tweede kwartaal. In 2014 stonden er nog 149.082 woningen te koop.

Landelijk werden het afgelopen kwartaal 40.973 woningen verkocht, ruim vijf procent minder dan het vorig kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden is nog sprake van een minieme stijging van 0,2 procent.

De prijs van een doorsnee woning steeg landelijk 1,7 procent tot 264.000 euro, bijna tien procent hoger dan vorig jaar. De verkooptijd daalt fors, tot 56 dagen, tegen 61 dagen in het tweede kwartaal en 79 dagen vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden