Nóg moderner?

THEODOR HOLMAN

De meeste mensen willen dat Mevrouw de Majesteit dit jaar aftreedt en dat Willem-Alexander 'het koningschap moderniseert'.

Goh, kan het koningschap nog moderner worden? Er gaat geen Koninginnedag voorbij zonder dat je ziet hoe modern de prinsjes en prinsesjes zijn. Ze dansen de samba, ze voetballen met de plaatselijke heikneuters, ze aaien een koe en ze laten zich geduldig uitleggen hoe je een boterbabbelaar bereidt. Al jaren tonen ze ons, het nederige volk, dat de tijd van de trekschuit ook voor de Oranjes voorbij is.

Principessa Mabel droeg dit jaar zelfs een broekpak. Oei! Met andere woorden: wat kan aan het huis van Oranje nog worden gemoderniseerd? Ik zou het niet weten.

Ik geloof trouwens dat Willem-Alexander helemaal niets wil moderniseren. Integendeel.

In alles wat hij doet, merk je dat hij totaal niet kan omgaan met de ministeriële verantwoordelijkheid voor zijn daden. Hij rotzooit maar wat aan in Afrika, of Argentinië, en eigenlijk interesseert dat koningschap hem geen zak.

Er is, hoe je het ook wendt of keert, maar één manier van moderniseren. En dat is dat de Oranjes zelf inzien dat Nederland een republiek moet worden.

Met al die bedreigingen, mislukte moordaanslagen en prinsen en prinsessen die tussen aanhalingstekens leven en alleen maar barsten in het glazenhuis veroorzaken, omdat ze het verschil niet zien tussen een lakei en Saban B., zou het niets anders dan een humanitaire beslissing zijn als de Oranjes de troon laten voor wat hij is: een gewone stoel met papieren slingers.

Hun symboolfunctie is verworden tot met een opblaaskroon dronken door de stad lopen.

Alle argumenten om nog een koningshuis te hebben zijn in de loop der tijd vervaagd.

''De majesteit biedt behoeftigen troost,'' hoor je wel eens.

Ja. Maar moet je daarvoor een kostbaar koningshuis voor op de beenhouden? ''Ze kost wel geld, maar ze levert ook miljarden op,'' is een ander argument. Dat ze geld kost, is bekend, maar zou echt één rijke Chinees in Nederland hebben geïnvesteerd omdat hij een hand van de koningin heeft gekregen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden