Nog meer vertragingen Schiphol na staking Franse verkeersleiders

Reizigers die landen of vertrekken vanaf Schiphol, hebben maandag waarschijnlijk nog meer last van de staking van Franse verkeersleiders dan zondag. 

Door Ton Damen
De feestelijke ontvangst van het nieuwe regionale KLM-toestel Embraer 175+, dat gisteren vertraagd arriveerde op Schiphol. Beeld Foto KLM
De feestelijke ontvangst van het nieuwe regionale KLM-toestel Embraer 175+, dat gisteren vertraagd arriveerde op Schiphol.Beeld Foto KLM

Dit meldt een woordvoerder van de luchthaven Schiphol maandagochtend. Hij verwacht dat de problemen in de loop van de dag verder toenemen. Dat komt omdat de vertragingen en annuleringen doorwerken bij volgende vluchten.

De 48-uursstaking van de Franse verkeersleiders heeft het luchtruim boven Frankrijk niet compleet stilgelegd, omdat niet alle vakbonden meedoen aan de acties. Volgens Schiphol komt het er op neer dat vijf procent van alle vluchten niet doorgaan en vijftien procent is vertraagd.

Reizigers wordt aangeraden om voor vertrek bij hun luchtvaartmaatschappij de actuele stand van zaken te checken. Dat kan ook via de sites van Schiphol en Eindhoven Airport. Naar verwachting duurt de staking nog tot dinsdagochtend.

Embraer
Ook andere Nederlandse luchthavens, zoals Eindhoven Airport, hebben last van de acties. Zondag werden in Eindhoven vier vluchten geannuleerd en waren er zestien vertraagd. Op maandag gaan voor zover bekend tien vluchten vanaf Eindhoven Airport niet door.

Mede vanwege de staking was de aankomst van de eerste Braziliaanse Embraer 175 KLM Cityhopper zondag vier uur vertraagd. De festiviteiten op Schiphol werden afgelast. Het toestel kwam via Lissabon.

Overvliegend verkeer
De KLM laat weten vanaf maandag alleen nog last te hebben van vertragingen op Nice, Madrid en Barcelona, waarbij voor de laatste twee vluchten de daling al in Frankrijk wordt begonnen. Bij geheel overvliegend verkeer, zoals op vluchten uit Afrika, zijn er geen vertragingen.

De meeste vertragingen betreffen vluchten uit Spanje, Portugal en Frankrijk. De woordvoerder van Schiphol kan niet inschatten in hoeverre de vluchtschema's maandag nog verder in de war raken.

"Het hangt er vanaf hoe effectief passagiers omgeboekt kunnen worden. Toestellen naar de VS vliegen niet over Frankrijk. Maar als die volgeboekt zijn met passagiers uit Spanje en Frankrijk zouden ze halfleeg vertrekken. Zo heeft de staking gevolgen voor het complete netwerk. Daar komt bij dat het netwerk maandag hoger belast is dan zondag."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden