Nog meer regen: waterschappen verlagen peil

Waterschappen in het westen van het land verlagen sinds het weekeinde het waterpeil in boezems en sloten omdat er vanavond en morgen nog meer regen wordt verwacht. Het verlagen van het peil is nodig om overstromingen van de al boordevolle watergangen te voorkomen.

Auto's staan op 3 augustus onder water in Meerssen. Beeld anp
Auto's staan op 3 augustus onder water in Meerssen.Beeld anp

Polders langs sloten en vaarten zijn helemaal verzadigd door hoosbuien die eerder zijn gevallen. Op veel plekken staan plassen. Als het weer gaat regenen en watergangen overlopen, kan de grond geen water meer opnemen. Veel schappen maaien de slootkanten ook een keer extra, zodat het water beter kan doorstromen.

Het hoogheemraadschap van Delfland haalt vanaf maandagmiddag het neerslagprotocol weer uit de kast. Dat betekent dat voorlopig ook daar het waterpeil in de polders wordt verlaagd. Als het veel harder gaat regenen dan nu wordt verwacht moet ook het peil in de binnenstad van Delft omlaag.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft uit voorzorg de keerwanden van de haven bij De Rijp gesloten.

Ook zijn schotbalken aangebracht bij Beetskoog, omdat het water in de Schermerboezem al hoog staat. In het weekeinde is water in Assendelft en Heemstede weggepompt en is molen De Woudaap ingezet om water uit de Krommenieër Woudpolder weg te malen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden