Nog meer gemeenteambtenaren verdacht van corruptie

Drie ambtenaren van stadsdeel Noord hebben zich schuldig gemaakt aan fraude. Zij hebben jarenlang misbruik gemaakt van hun positie, zo blijkt uit onderzoek.

Bien Borren
Burgemeester Van der Laan informeerde dinsdag de gemeenteraad over de fraudezaak. Beeld anp
Burgemeester Van der Laan informeerde dinsdag de gemeenteraad over de fraudezaak.Beeld anp

Dat schrijven burgemeester Van der Laan en gemeentesecretaris Van Gils dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

Nadat een medewerker van de afdeling Vastgoed van stadsdeel Noord in mei 2015 aan de bel trok, kwam de fraudezaak aan het licht. Bureau Integriteit van de gemeente werd ingeschakeld en uit dat onderzoek blijkt nu dat drie medewerkers jarenlang misbruik hebben gemaakt van hun positie.

Hoge bedragen
"Daarnaast is de gemeente benadeeld doordat opdrachten zijn gegund aan bedrijven die normaal in een andere branche actief zijn en die niet geëquipeerd zijn voor de gegunde activiteiten en/of gefactureerd hebben voor veel te hoge bedragen aan de fraude," schrijft Van der Laan.

Tegen de drie schuldig bevonden medewerkers heeft de gemeente de procedure tot strafontslag ingezet. De brief laat onvermeld of er ook sprake is van aangifte. Verder probeert de gemeente uit te zoeken of er bij de bedrijven die zijn bevoordeeld door de ambtenaren geld kan worden teruggevorderd.

Stadsdeel West
Het is niet de eerste keer dat er een fraudezaak binnen de gemeente aan het licht komt. Eerder bracht de burgemeester het bericht naar buiten dat twee ambtenaren van stadsdeel West van corruptie worden verdacht. Dinsdag meldden Van der Laan en Van Gils dat het aantal betrokken ambtenaren in deze zaak is opgelopen tot vijf.

Een jaar eerder werd ook al een ambtenaar van stadsdeel West gepakt vanwege corruptie. Chany R. sluisde als wagenparkbeheerder zeker 2,5 miljoen euro weg van de gemeente Amsterdam, onder meer door fictieve facturen te betalen die door een vennootschap van zijn vriendin werden gestuurd.

In januari maakte de gemeente bekend een groot antifraudeoffensief te zijn gestart. Daarvoor moesten de directeuren van alle gemeentelijke onderdelen binnen vier weken een 'integriteitsscan' uitvoeren bij hun organisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden