Update

'Nog meer fondsen gaan pensioenen korten'

Vorige maand werd al bekend dat volgend jaar bij vijf grote fondsen de pensioenuitkeringen omlaag gaan. De NOS meldt nu na inventarisatie dat nog eens twintig kleine en grote fondsen de pensioenen gaan korten.

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Miljoenen Nederlanders kunnen binnenkort een brief verwachten met de mededeling dat de pensioenuitkeringen met ingang van 1 april volgend jaar omlaag gaan, schrijft de omroep.

Sommige fondsen maken gebruik van soepele regels, waardoor de verlaging relatief gezien meevalt. De Nederlandsche Bank (DNB) staat toe dat de korting niet meer dan 7 procent hoeft te zijn.

Aankomende maandag maakt de toezichthouder bekend hoeveel fondsen van plan zijn om de pensioenen op 1 april volgend jaar te verlagen.

ABP
Een maand geleden waarschuwde het ABP, het fonds voor ambtenaren en onderwijzers, zijn deelnemers dat de pensioenen volgend jaar mogelijk met 0,5 procent omlaag zullen gaan. In het derde kwartaal van 2011 had het fonds een dekkingsgraad van 94 procent, maar volgens het herstelplan had dat 98,5 procent moeten zijn. Ook de premies van het grootste pensioenfonds van Nederland (2,8 miljoen deelnemers) zullen volgend jaar mogelijk worden verhoogd.

Bij de pensioenfondsen voor de metaal- en elektrotechnische industrie gaat het nog slechter. PMT kondigde vorige maand aan dat het mogelijk 6 tot 7 procent moet gaan afstempelen, terwijl ook PME liet weten dat de kans dat er gekort moet gaan worden groot is. Cijfers wilde PME echter nog niet noemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden