Nog maar één eis voor toelating havist op vwo

Havoscholieren krijgen het recht om door te stromen naar het vwo. Om dat mogelijk te maken wil minister Arie Slob (Onderwijs) de wet wijzigen en één toelatingseis invoeren voor alle scholen.

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie) na afloop van de wekelijkse ministerraad Beeld ANP
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie) na afloop van de wekelijkse ministerraadBeeld ANP

De maatregel moet een einde maken aan de wirwar van toelatingscriteria die scholen nu nog hanteren. Op sommige scholen moeten havisten die door willen leren op het vwo nu nog gemiddeld een 7,5 halen voor hun eindexamen. Op andere instellingen geldt juist helemaal geen toelatingseis of is slechts een motivatiebrief nodig om door te mogen stromen.

Slob vindt dat onderscheid niet rechtvaardig: "Iedere havist verdient een eerlijke kans om na het behalen van een havodiploma door te stromen naar het vwo. Alle leerlingen verdienen de kans om het maximale uit zichzelf te halen. Ook als je bijvoorbeeld wat later bloeit dan je klasgenootjes," vindt de bewindsman.

Tegelijkertijd zegt Slob te willen voorkomen dat leerlingen alsnog moeten stoppen met het vwo omdat ze het niveau niet aankunnen. Daarom onderzoekt hij nog hoe leerlingen voorbereid kunnen worden op de overstap. Een van de mogelijkheden die hij ziet is de invoering van een eenduidige toelatingseis. Zo'n eis zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de leerling acht havo-vakken moet hebben afgerond, in plaats van zeven.

Pech
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) is 'heel blij' met het voornemen van Slob. "We hebben dit al jaren geleden aangekaart," zegt voorzitter Jordy Klaas. "Nu nog is het zo dat een school in Enschede heel andere voorwaarden kan stellen aan havo-gediplomeerden dan een school in Den Haag. Dan kun je als leerling zomaar pech hebben dat je niet door mag."

Wel zet Klaas vraagtekens bij een eventuele uniforme toelatingseis: "Als je acht vakken nodig hebt om na het eindexamen door te mogen stromen naar vwo-5 moet je dat in havo-3 al weten. Leerlingen moeten daar dus goed over worden geïnformeerd."

Klaas is verder beducht dat scholen via een achterdeurtje selectiecriteria inbouwen, waardoor de doorstroming alsnog stokt: "Scholen zouden kunnen eisen dat je minstens een 7,5 moet staan om te mogen kiezen voor een extra, achtste vak. Dan is er alsnog sprake van selectie op schoolniveau."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden