Nog langer werkloos door sollicitatiebegeleiding DWI

De vacaturecarrousel waarmee de Amsterdamse Dienst Werk en Inkomen (DWI) ­jaren bijstandsgerechtigden aan werk probeerde te helpen heeft contraproductief gewerkt.

null Beeld anp
Beeld anp

De carrousel, die bestond uit een sollicitatietraining en zes weken onder begeleiding solliciteren in een DWI-kantoor, zorgde er niet voor dat meer mensen zich konden ontworstelen aan de bijstand. Integendeel, ze bleven daar langer in hangen.

Diegenen die via de carrousel wél werk vonden, verdienden zelfs bijna honderd euro per week minder dan wanneer DWI niets voor ze had gedaan.

Dat blijkt uit een evaluatie van de instrumenten die DWI heeft ingezet voor reïntegratie door wetenschappers van de Vrije Universiteit. De evaluatie gaat over de meest kansrijke groep bijstandsgerechtigden. Daar is het misgegaan, vermoedt VU-hoogleraar economie Bas van der Klaauw. 'Wij denken dat het een instrument is geweest voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt dat ook is toegepast op mensen die zelf hun weg wel konden vinden.'

Parttimebaantjes
Hij heeft drie mogelijke verklaringen. Sollicitatietrainingen zijn mogelijk niet effectief. Ook lag in de carrousel volgens Van der Klaauw veel nadruk op parttimebaantjes. Ten slotte was er een lange wachttijd voor de carrousel, waardoor de zoektocht naar werk nodeloos werd verlengd.

Intussen wordt de vacaturecarrousel niet meer gebruikt voor de meest kansrijke groep bijstandsgerechtigden. Sinds begin 2013 gaan ze naar het Loopbaancentrum, waarvan de onderzoekers voorzichtig opmerken dat de resultaten beter lijken.

Andere methoden die DWI inzette bij de reïntegratie bleken wel succesvol. Directe bemiddeling naar werk, plaatsing in een baan op proef en loonkostensubsidies hielpen deze groep eerder naar werk, met een relatief hoger inkomen bovendien.

Verplichte zoekperiode
De onderzoekers hebben zich ook gebogen over de verplichte zoekperiode voor aanvragers van een bijstandsuitkering. In Amsterdam moesten die al eerst vier weken zoeken naar werk voordat ze een uitkering kregen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wilde dat in alle gemeenten doorvoeren. De verplichte zoekperiode leidt tot twintig procent minder instroom in de bijstand. Ook was er een blijvend effect: na zes maanden was het aantal mensen dat een bijstandsuitkering aanvroeg twaalf procent lager. Ook leidt de verplichte zoektocht tot meer inkomen uit het gevonden werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden