Nog geen sloop bij Binnengasthuisterrein

Foto Peter Elenbaas Beeld
Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - De sloop van monumenten op het Binnengasthuisterrein is weer even van de baan.

De rechtbank heeft in een tussenvonnis in de rechtszaak over de sloopvergunning besloten het onderzoek te heropenen.

Ze is van mening dat het onderzoek niet volledig is geweest. Stadsdeel Centrum is gevraagd binnen zes weken met aanvullende stukken te komen die volgens de rechtbank ontbreken. Zij mist onder andere een kopie van de besluiten het Binnengasthuiscomplex en de daarbij horende Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis als rijksmonument aan te wijzen.

De UvA wil de monumenten slopen ten gunste van een nieuwe faculteitsbibliotheek geesteswetenschappen, de FWG. Het vorige dagelijkse bestuur van stadsdeel Centrum gaf daar in 2001 een toezegging voor.

De rechtbank zit ook nog met een aantal onbeantwoorde vragen. Zo wil zij weten of er inmiddels toch weer plannen zijn niet alleen de FGW, maar ook de UB, de universiteitsbibliotheek, onder te brengen op het Binnengasthuisterrein, mocht de sloop doorgang vinden. Tot 2001 was dit het oorspronkelijke plan, maar toen werd besloten de UB aan de Singel te houden.

Verder wil de rechtbank meer informatie over de alternatieven die er in het verleden voor de bouwplannen zijn onderzocht en over de .

Uit de stukken blijkt dat het Maagdenhuis als alternatieve locatie aan de orde is gekomen. In dat plan zou de UB worden gesloopt en de voorgevel van het Maagdenhuis behouden blijven. De vraag van de rechtbank is nu of dit alternatief voldoende is onderzocht.

Verder wil zij weten of er ook onderzoek is met recente cijfers over nieuwbouw elders in de stad of de aankoop en verbouwing van een andere locatie. Volgens de UvA is de combinatie sloop en nieuwbouw op het BG-terrein financieel het aantrekkelijkst.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad spande de rechtszaak tegen stadsdeel Centrum aan, omdat dat volgens haar de sloopvergunning voor de monumenten ten onrechte af heeft gegeven. Aanvankelijk zou de bestuursrechter binnen zes weken uitspraak doen na de zitting, die op 20 mei was.

In de nieuwe stadsdeelraad leek zich twee weken geleden een meerderheid af te tekenen tegen de bouwplannen. De coalitiepartijen en de SP namen toen moties aan om nieuwe besluiten op te schorten tot na de uitspraak in de rechtszaak, en bespreking in de raad. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden