Nog geen overeenkomst in Senaat VS over spionagebevoegdheden

De USA Freedom Act, waarin de juridische basis is vastgelegd voor het in binnen- en buitenland fel omstreden spionageprogramma van de NSA, is tijdelijk gestrand in de Amerikaanse Senaat. De senaat kwam vandaag op de valreep bijeen om te stemmen over aanpassing of afschaffing van een wet die ingrijpende spionagepraktijken mogelijk maakt.

null Beeld afp
Beeld afp

Cruciale onderdelen van de USA Freedom Act, die bestrijding van terrorisme vereenvoudigt, onder meer door vrijwel onbeperkt communicatie te mogen bespioneren, verlopen zondag (06.00 uur in de ochtend bij ons). De wetgeving stamt uit de tijd van president George Bush (2001-2009) en is verankerd in de Patriot Act.

Senator Rand Paul blokkeerde een versnelde stemronde in de Senaat, die was voorgesteld door senator Mitch McConnell. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat het Amerikaanse Congres de wet pas over een paar dagen goed kan keuren, aldus The Guardian. Het stranden van de wet heeft tot gevolg dat de NSA, in ieder geval tijdelijk, bepaalde bevoegdheden verliest. Het Witte Huis heeft de Senaat opgeroepen om de vertraging 'zo kort mogelijk' te laten duren.

Paul, die zichzelf kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2016, verwacht dat de wet uiteindelijk zal worden aangenomen, al vindt hij de restricties die aan de NSA worden opgelegd niet ver genoeg gaan. Republikein McConnell vindt juist dat de nieuwe wet niet ver genoeg gaat, maar is net als vele andere Republikeinen bereid tot een compromis.

In de vernieuwde versie van de wet legt de NSA onder andere meer restricties op bij het opnemen van telefoongesprekken.

De chef van de geheime dienst, James Clapper. Beeld epa
De chef van de geheime dienst, James Clapper.Beeld epa
Senator Rand Paul. Beeld afp
Senator Rand Paul.Beeld afp

Gevoelig

Als de Senaat zondagavond voor 20.00 uur Amerikaanse tijd voor de nieuwe wet had gestemd, had de NSA zonder onderbreking door kunnen met het verzamelen van gegevens.

President Barack Obama heeft de parlementariërs vrijdag nogmaals opgeroepen tot actie, want anders komt volgens hem de terreurbestrijding in gevaar. De chef van de geheime dienst, James Clapper, heeft gewaarschuwd dat inlichtingendiensten vanaf morgen belangrijke vaardigheden en bevoegdheden zullen kwijtraken als er niks gebeurt.

De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden in 2013 over de kolossale spionagepraktijken van de National Security Agency (NSA) hebben de kwestie erg gevoelig gemaakt. De huidige regels vormen de juridische basis voor het in binnen- en buitenland fel omstreden spionageprogramma van de NSA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden