Nog geen oplossing voor conflict tussen KLM en vakbonden

Onderhandelingen tussen KLM en de grootste vakbond voor cabinepersoneel, VNC, hebben dit weekend nog geen oplossing opgeleverd voor het conflict over pensioenen, bezuinigingen en een nieuwe cao.

FNV deelt flyers uit bij de ingang van het bemanningscentrum.Beeld ANP

FNV Cabine heeft het KLM-bod al afgewezen en onderhandelt niet mee. Desondanks zijn werkonderbrekingen bij de maatschappij voorlopig van de baan.

Na vrijdag in het geheim te hebben onderhandeld met beide cabinebonden deed KLM vrijdagnacht een voorstel waar de grootste cabinebond, VNC, genoeg mogelijkheden in zag.

Daarop blies VNC de voor zaterdag aangekondigde acties, werkonderbrekingen van een uur voor aanvang van elke vlucht, af. Het kleinere FNV Cabine kon niets anders doen dan die stap volgen.

Onverwachte kans
"We hebben onze verantwoordelijkheid genomen om de acties op te schorten én om in overleg te komen met KLM," zegt VNC. "We zien het voorstel als een kans en die grijpen we aan in het belang van onze leden."

"We snappen dat FNV Cabine overvallen is door onze beslissing. Ook voor ons gebeurde dit redelijk onverwacht, maar van onze kant niet ondoordacht. Wij hopen dat FNV Cabine deze opening zal beetpakken om eruit te komen met KLM."

FNV ziet echter niets in het nieuwe aanbod. "Het KLM-voorstel deugt nog steeds niet," aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha.

"De maatschappij blijft vasthouden aan dezelfde eenzijdige besparingseisen. Bovendien maken de voorwaarden die KLM stelt dat er geen sprake kan zijn van open en reëel overleg."

"Linksom of rechtsom moet er door de bonden vooraf getekend worden voor verdere verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden. Vervolgens kunnen we volgend jaar en de jaren daarop weer gaan tekenen bij het kruisje als het aan de KLM-directie ligt."

Teruggedraaid
FNV stelt voor om de cao die deze zomer - ook al na acties - werd gesloten tussen KLM en het grondpersoneel als uitgangspunt te nemen voor de cabinemaatregelen. Dat zou betekenen dat een groot aantal ingrepen die KLM in de pensioenen van het cabinepersoneel en de werkzaamheden in vliegtuigen wil doorvoeren, worden teruggedraaid.

"Het kan toch niet zo zijn dat het cabinepersoneel substantieel meer moet gaan inleveren, dan het grondpersoneel."

Ook VNC is nog niet overtuigd van een succesvolle afloop van de nieuwe onderhandelingen. "Deze week wordt ruimte gecreëerd voor verder overleg. Dan moet ook duidelijk worden of het voorstel van KLM een basis is om de acties werkelijk te laten stoppen. Dat wordt nog een hele klus vanwege de enorme impasse die is ontstaan. We zijn er nog lang niet."

Lees ook: Personeelstopman KLM: 'Alleen met onderhandelen lossen we conflict op' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden