Nog geen hardere straffen voor 'vergiskraken'

Vergiskraken, waarbij krakers een gebouw betreden terwijl er tijdelijk mensen wonen, wordt voorlopig niet harder aangepakt.

Maandag probeerde het collectief We Are Here een pand op de Weesperzijde te kraken, dat bij aankomst bewoond bleek. Beeld anp
Maandag probeerde het collectief We Are Here een pand op de Weesperzijde te kraken, dat bij aankomst bewoond bleek.Beeld anp

Woensdagmiddag verwierp een linkse meerderheid een VVD-voorstel met deze strekking. Raadslid Marianne Poot had het plan bedacht omdat er confrontaties zijn ontstaan tussen krakers en (tijdelijke) bewoners van leegstaande panden.

De asielactivisten van We Are Here trekken al jaren krakend door de stad, maar steeds vaker treffen zij kraakwachten in de gebouwen aan die ze willen betrekken.

Dit gebeurde in de Rudolf Dieselstraat, toen een woning gekraakt werd terwijl een mevrouw stond te douchen, en ook afgelopen maandag, toen de uitgeprocedeerde asielzoekers een gebouw aan de Weesperzijde probeerden binnen te dringen. De tijdelijke bewoners blokkeerden daarop de deuren, met een heftige schermutseling tussen krakers en anti-krakers tot gevolg. De beelden van het treffen gingen het hele land door.

'Protocollen moeten anders
Als activisten een door anti-krakers beheerd gebouw betreden is er geen sprake meer van een kraak, maar van huisvredebreuk. De huidige praktijk is dat dit soort 'vergiskraken' niet bestraft worden. De politie doet meestal niets tegen personen die per ongeluk een bewoond gebouw openbreken met als doel het te kraken, en probeert de situatie te beëindigen.

Dat moet anders, wat VVD-raadslid Poot betreft. "De politie staat er soms met de neus bovenop en dan wordt er niet opgetreden. Deze protocollen moeten echt anders", zei Poot tijdens een spoeddebat over de situatie rond We Are Here.

D66
Locoburgemeester Groot Wassink was geneigd om het verzoek van Poot, gesteund door Forum voor Democratie en CDA, te gaan bespreken met het Openbaar Ministerie. Maar de linkse meerderheid in de raad, D66 incluis, hield dat tegen.

Wel breed gesteund was de oproep om snel een 24-uurs opvanglocatie te openen voor uitgeprocedeerde asielzoekers en andere probleemgevallen, zoals in het coalitieakkoord is beloofd. Maar Groot Wassink was op dit vlak minder toeschietelijk.

Volgens hem moet de gemeente de tijd krijgen om, in overleg met Den Haag, zo'n opvangvoorziening te openen. Hij wil zich niet laten vastpinnen op een openingstermijn. Dat betekent dat de laatste vergiskraak waarschijnlijk nog niet heeft plaatsgevonden.

Onbevredigend
Overigens heeft minister Ferdinand Grapperhaus (justitie en veiligheid) in debat met de Tweede Kamer ook al beloofd dat hij personen die het kraakverbod herhaaldelijk overtreden, sneller wil laten vervolgen. "De eigenaren van de panden en omwonenden zijn meestal beter gediend met een snelle ontruiming", zei Grapperhaus in mei.

"Maar ik snap het onbevredigende rechtsgevoel dat er te weinig krakers worden vervolgd."

Anti-kraak

De angst slaat toe bij vastgoedeigenaren, na de recente kraakacties van actiegroep We Are Here. Antikraakbureaus hebben het flink drukker. (link)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden