Nog geen groen licht voor missie Zuid-Sudan

De Tweede Kamer heeft vandaag nog niet ingestemd met het kabinetsbesluit om mee te doen aan de nieuwe VN-missie Unmiss in Zuid-Sudan. Volgens veel fracties is er te veel onduidelijk over het doel ervan, de beveiliging van de Nederlanders die eraan deelnemen en de veiligheidssituatie in het land.

null Beeld afp
Beeld afp

Het kabinet moet hierover daarom voor morgenmiddag in een brief meer informatie geven, zodat de Kamer het debat kan voortzetten en een standpunt kan innemen. Nederland wil de komende 2 jaar maximaal 30 mensen, onder wie 15 marechaussees en 4 civiele politiemedewerkers, aan de missie bijdragen om de politie ter plaatse bij te staan en te trainen.

Wat de militairen precies gaan doen, kon minister Hans Hillen van Defensie echter niet aangeven. Het algemene doel is 'het versterken van de politie en de rechtstatelijkheid'. De Nederlanders zullen vooral moeten improviseren om te kijken hoe ze de politie in Zuid-Sudan kunnen helpen. De Nederlanders zijn onbewapend, zoals is afgesproken met de VN. Buitenlandse militairen moeten voor hun veiligheid zorgen.

Elke dag zal worden bekeken of het veilig genoeg is om de poort uit te gaan, aldus de minister.

Volgens Hillen en zijn collega Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is de missie belangrijk voor de stabiliteit van Zuid-Sudan, dat op 9 juli een onafhankelijk land werd na een lange burgeroorlog waardoor 2 miljoen doden vielen. Hoewel de situatie in de afgelopen maanden onveiliger is geworden, is die nog steeds verantwoord om de Nederlanders naar het land te sturen, zei Hillen.

Sommige Kamerleden zijn daar nog niet van overtuigd. Ze willen onder meer weten wat de Nederlanders precies gaan doen, op welke plaatsen en of er voldoende mogelijkheden zijn om hen indien nodig snel te evacueren.

Regeringspartij CDA wil dat Nederlands ontwikkelingsgeld wordt gebruikt om een gevangenis te bouwen in Zuid-Sudan. Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) neemt die suggestie mee in het overleg met de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden