Nog even nagelbijten voor sommige kandidaten

Het is nagelbijten van de spanning voor sommige (kandidaat-)Kamerleden nu de stemmen zijn geteld. Ze hebben een plekje op de kandidatenlijst dat net wel of net niet kan leiden tot het lidmaatschap van de Tweede Kamer. En dat is soms tergend spannend.

Fatma Koser-KayaBeeld ANP

Het is onder meer afwachten voor Fatma Koser-Kaya, in de afgelopen jaren Kamerlid voor D66 en nu nummer 13 op de lijst. Haar partij lijkt te kunnen rekenen op 12 zetels en dus dreigt ze net buiten de boot te vallen. 'Ik hoop dat 13 mijn lucky number zal zijn', zegt ze.

Risico
Ze is blij met de winst voor de partij, 'maar voor mezelf is het nog heel spannend'. Volgens Koser-Kaya hoort het risico om buiten de boot te vallen bij het politieke spel. 'Ik had graag willen doorgaan met mijn initiatieven in de Kamer. Maar ik hou er ook rekening mee dat het hier stopt', zei Koser-Kaya.

Ook voor CDA'er Erik Ronnes hangt het erom. Hij staat op nummer 14, terwijl de partij waarschijnlijk 13 zetels zal krijgen. 'De peilingen wezen al een tijd op 11 tot 13 zetels. Ik hoop stiekem dat we nog wat terug kruipen in de richting van de 20.' Mogelijk krijgt Ronnes nog een kansje als het CDA gaat deelnemen aan een kabinet. Dan kunnen politici van de kandidatenlijst minister of staatssecretaris worden en schuift de rest een plekje op.

Voor Rik Grashoff - nummer 6 van GroenLinks - lijkt de kans op een zetel compleet verkeken. Zijn partij kan rekenen op 3 zetels. Aan het begin van de campagne was 'nummer 6 een reëele uitgangspositie. Ik dacht echt dat ik in de Kamer zou komen. Maar de kiezer heeft gesproken.'

Pluche
Ook voor Tjitske Siderius lijkt een plek op het blauwe pluche van de Kamer niet meer in zicht. Ze staat voor de SP op nummer 18, een plek die in de peilingen lang gegarandeerd leek. Het is voor haar dan ook zuur dat de SP nu blijft steken op 15 zetels. Dat ze nog opschuift omdat er SP'ers in de regering komen, lijkt haar niet waarschijnlijk. 'Ik ga daar in eerste instantie niet vanuit.'

Voor de nummer 39 van de VVD, Ybeltje Berckmoes-Duindam, pakt het waarschijnlijk heel anders uit. Zij had nooit gedacht dat haar partij meer dan 40 zetels zou gaan halen. Ze moest op de uitslagenavond dan ook op stel en sprong naar de VVD-bijeenkomst om de winst te vieren. 'Ik ben er nog helemaal stil van', zei ze. De kans is groot dat Berckmoes zelfs nog stijgt op de lijst, als de VVD ministers en staatssecretarissen gaat leveren.

Maandag is er pas echt duidelijkheid voor alle kandidaten. Dan maakt de Kiesraad het aantal stemmen per partij officieel bekend. Ook wordt dan duidelijk welke kandidaten met voorkeursstemmen zijn gekozen en hoe het afloopt met de restzetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden