Nog eens 200 extra banen bij KLM

KLM gaat dit jaar nog eens 200 extra medewerkers aannemen, wardoor er weer met volledige bezetting gevlogen kan worden.

KLM-topman Pieter Elbers praat met cabinepersoneelBeeld anp

Het nieuwe cabinepersoneel is nodig omdat de maatschappij is, na maanden onderhandelen en acties van de bonden, bereid is weer met een volledige bemanning te gaan vliegen op al haar intercontinentale vluchten. Daarmee lijkt een einde te komen aan anderhalf jaar durend conflict met de vakbonden voor cabinepersoneel.

Terugdraaien
De extra medewerkers komen boven op de 300 nieuwe stewards en stewardessen die KLM eind vorig jaar al aankondigde. Die zijn bedoeld om de groei van het bestemmingennetwerk bij te benen.
KLM belooft de bonden de gewraakte cabinemaatregel waarbij op 40 procent van de intercontinentale vluchten met een bemanningslid minder wordt gevlogen, terug te draaien. De ingreep volgde op de weigering van de bonden om over bezuinigingen te praten en leidde afgelopen najaar tot werkonderbrekingen onder het cabinepersoneel.

KLM zegt nu toe de maatregel in stappen terug te draaien. Januari volgend jaar vliegt dan op alle KLM-vluchten weer de volledige bezetting mee in de grootste vliegtuigen van de maatschappij.
Om de behoefte aan extra mensen die daardoor ontstaat op te vangen, neemt KLM 200 nieuwe cabineleden aan. Volgens de FNV belooft KLM ook nog eens 200 losse krachten in vaste dienst te nemen. KLM zegt alleen toe geschikte flexwerkers in vaste dienst te zullen aannemen."

Cao-onderhandelingen
In ruil voor de stap zijn de bonden bereid om over een nieuwe werkverdeling te praten, waarbij het aantal leidinggevenden in de intercontinentale vliegtuigen wordt teruggebracht van twee naar een. Zo wil de maatschappij kosten besparen. Ook zullen de bonden, anderhalf jaar na dato, komen onderhandelen over een nieuwe cao.

Van een akkoord, zoals FNV Luchtvaart stelt, is volgens KLM nog geen sprake. "Mochten we er onverhoopt toch niet met de bonden uitkomen, dan kunnen we vanwege de komst van de 200 nieuwe collega's alsnog besluiten niet over te gaan op het volledig terugdraaien van de maatregel. Of we brengen de productiecapaciteit alsnog terug."

"Daar staat tegenover dat de cabinebonden altijd kunnen besluiten om opnieuw actie te gaan voeren als blijkt dat uit de cao-onderhandelingen niets goeds komt voor cabinepersoneel," aldus de grootste cabinebond, VNC. Die legt het akkoord eerst nog vooraan haar leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden