'Nog een keer Gay Games'

AMSTERDAM - De gemeente zal bekijken of de Gay Games weer naar de stad gehaald kunnen worden. De Gay Games waren in 1998 in Amsterdam. Dat heeft de gemeenteraad besloten op voorstel van D66-raadslid Petra Hoogerwerf.

Volgens Hoogerwerf passen de Gay Games bij 'een internationale, levendige stad als Amsterdam, waarin homoseksualiteit over het algemeen niet als iets vijandigs wordt beschouwd'.

Volgens Hoogerwerf moet Amsterdam echt proberen de Gay Games of de daaraan verwante Out Games binnen de stadsgrenzen te krijgen.

Wethouder Carolien Gehrels, die over sport gaat, stelt zich iets voorzichtiger op. ''Ik voel me er persoonlijk erg door aangesproken,'' zegt ze, zelf in de doelgroep vallend, maar ze wil eerst kijken of het streven de Gay Games naar Amsterdam halen past binnen de reeks (sport)-evenementen die Amsterdam hoopt te organiseren. Ze wil ook overleggen met wethouder Freek Ossel, die diversiteit in zijn portefeuille heeft. ''Als ik me inzet, kom ik terug naar de gemeenteraad met afwegingen.''

Wat Hoogerwerf betreft maakt het niet uit of de Gay Games of de Out Games naar Amsterdam komen. De Out Games zijn een afsplitsing van de Gay Games en bestaan sinds 2006, toen ze in Montreal werden gehouden. De volgende Out Games zijn in 2009 in Kopenhagen.

De organisatoren van de Out Games in Montreal eindigden met een tekort van 4,3 miljoen dollar. Dat roept herinneringen op aan de Gay Games in Amsterdam, die ook met een miljoenenverlies kampten, waarvoor de gemeente moest opdraaien.

Toen de accountants van PricewaterhouseCoopers 2,5 jaar na de Spelen in Amsterdam met hun rapport over het tekort van 6,5 miljoen gulden kwamen, was hun conclusie dat de organisatoren er zo'n administratieve bende van hadden gemaakt dat geen schuldigen meer aan te wijzen waren.

De Gay Games en Out Games worden door de homobeweging georganiseerd, maar staan open voor atleten van elke seksuele voorkeur. (HET PAROOL)

De Gay Games komen misschien weer naar Amsterdam. Foto ANP/Hans Steinmeier Beeld
De Gay Games komen misschien weer naar Amsterdam. Foto ANP/Hans Steinmeier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden