Plus

Nog één keer gas geven voor Ronny 'Biga' Nelom

De Surinaamse gemeenschap nam donderdag afscheid van Ronny Nelom, alias Biga, de geliefde zanger van kawinaband Combinatie 16. 'Hij was een zeldzaam talent.'

Afscheid van de Kawinalegende Ronny 'Biga' NelomBeeld Niels Blekemolen

Het is een afscheid in stijl. De overgebleven leden van Combinatie 16 spelen nog een keer hun opzwepende en hypnotiserende muziek in aanwezigheid van hun voorman.

Ronny Nelom, in Surinaamse kring bekend als Biga, ligt opgebaard in zijn kist in de feestzaal. "Biga droeg ons voor een optreden op om gas te geven," had percussionist Ronald Druiventak vooraf gezegd. "Dus dat doen we vanavond ook maar."

Nelom overleed twee weken geleden, bijna zestig jaar, veel te vroeg. De band hoorde vorig jaar dat hun populaire voorman een ernstige ziekte onder de leden had.

Druiventak: "Op het podium moest Biga rustig aan doen. Hij zat meer dan hij stond. Maar hij bleef gas geven. We hebben deze zomer nog een paar keer op Kwaku gespeeld, en daar was hij top. We hadden geen idee dat dat de laatste keer was."

Glorie van de vrouw
Binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap is Combinatie 16 een begrip. De groep speelt kawina, de rauwe, ritmische muziek die met de tot slaaf gemaakten meekwam naar Suriname.

De muziek is populair op feesten en partijen, maar ook op spirituele bijeenkomsten waar contact wordt gemaakt met de winti. De groep uit Amsterdam is een vaste gast op de uitbundige feesten in Paramaribo rond de jaarwisseling.

Ronny Nelom, alias BigaBeeld Patrick Meershoek

Biga was het stralend middelpunt van het gezelschap, de gangmaker en de eigenaar van de stém. Want daar begint iedereen over, wanneer je vraagt wat de zanger zo bijzonder maakte.

"Met zijn hoge bereik was hij een zeldzaam talent," zegt Kwaku-organistor Vincent Soekra. "Biga gaf zijn eigen draai aan kawina, maar hij bleef trouw aan de traditie. Dat maakte hem authentiek en geliefd."

Maritha Kitaman roemt de overleden zanger als persoonlijkheid. "Als hij het podium op stapte, gebeurde er wat. Hij was een gangmaker, maar wist een zaal vol mensen ook te raken met zijn stem."

Martha Koenders voegt daar lachend aan toe dat Biga een aantrekkelijke man was. "De vrouwen waren dol op hem. Hij zong ook liedjes over de glorie van de vrouw. Hij wist: in Suriname zijn de vrouwen de cultuurdragers."

Nelom leerde het kawinavak in Suriname, eerst als zanger van de Haïti Boys, daarna als voorman van het beroemde gezelschap Limbo Kawina. "Dat was zijn voorbeeld," zegt Ronald Druiventak.

"De leden van Limbo kregen een maandsalaris. Zo professioneel wilde Biga het hier ook. Ook als we voor twintig man speelden, gaf hij alles. En met vijftien muzikanten op het podium hoorde hij precies wie er een steek liet vallen. Dan keek hij even om."

Hoofdbrekens
Zijn populariteit in zowel Suriname als Nederland zorgde na het overlijden van Biga nog wel voor hoofdbrekens. In beide landen werd aangedrongen op de begrafenis, vertelt uitvaartondernemer Dennis Friperson, ook van de partij op het afscheid.

"Biga is bijna twee weken geleden overleden. Het heeft even geduurd voor de familie een besluit heeft kunnen nemen. Ik ben blij dat de knoop nu is doorgehakt."

De dag na het afscheid worden de stoffelijke resten overgebracht naar Suriname, waar op zaterdag nog een afscheid wordt gehouden voor de Surinaamse fans. Na het weekeinde wordt Biga ter aarde besteld op de begraafplaats Hodie mini cras fibi in Paramaribo.

Maritha Kitaman weet te vertellen dat beroemde collega-zangers Max Nijman en Henry Ceder op dezelfde begraafplaats in de buurt liggen.

"Ze kunnen daar een toporkest beginnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden