Lijstje

Nog één keer dan: de raarste momenten uit de campagne

Draait het om inhoud of om beeldvorming? In aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen gaat het ook op tv en internet over bijna niets anders dan politiek. De opvallendste fragmenten van de campagnetijd.

Het Parool
Henk Krol (50Plus), Premier Mark Rutte en Alexander Pechtold (D66) tijdens het Carre-debat. Beeld anp
Henk Krol (50Plus), Premier Mark Rutte en Alexander Pechtold (D66) tijdens het Carre-debat.Beeld anp

Jan Roos vs. Jinek

VNL-lijsttrekker Jan Roos kwam bij Pauw & Jinek zijn zorgen uiten over de Nederlandse normen en waarden, maar kreeg een montage van zijn 'hoogtepunten' als radio- en televisiemaker te zien. "De vraag is, met de uitspraken die jijzelf doet, in hoeverre je de morele autoriteit hebt om te zeggen dat het jouw waarden zijn," merkte Pauw fijntjes op.

De excuses van Roos dat hij destijds een rol speelde en dus nooit objectief was, gingen er bij zijn tafelgenoten niet in. Journalisten dienen volgens Roos wel altijd objectief te zijn - 'Zou u ook eens moeten proberen,' zei hij tegen Eva Jinek. Na deze sneer was het hek van de dam.

Geert Wilders vs. Rick Nieman

Waar is Geert Wilders? Niet in Amsterdam en maar spaarzaam op televisie, want de PVV-leider voert vooral twitterend campagne, zo lijkt het. Hij schoof wel aan voor een interview met Rick Nieman, en over dat gesprek waren de meningen verdeeld.

Volgens tv-criticus Han Lips rolde Nieman al glimmend en knikkend de rode loper uit tijdens een exclusief kritiekloos interview, zelf stelde Nieman achteraf dat de hoe-vragen wel degelijk gesteld waren.

De postzegel van Thierry Baudet

In de serie House of Politics van de VPRO laten politici een cameraploeg binnen. Na Marianne Thieme en Emile Roemer was het de beurt aan Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet, die er een mooie show van maakte.

Wat bleek? In zijn 'postzegel' aan een gracht in Amsterdam denkt Baudet over mooie zinnen waar linkse mensen boos van worden.

'Homeopatische verdunning'

Dat boos maken, dat lukt hem aardig. De uitspraak tijdens een partijbijeenkomst dat "door de homeopathische verdunning van de Nederlandse bevolking met alle volkeren van de wereld, nooit meer een Nederlander zal bestaan," doet stof opwaaien.

In Pauw & Jinek wordt Baudet ter verantwoording geroepen: "Ik krijg het idee dat je het hier hebt over raszuiverheid," zegt Jinek. "Het gaat niet om ras, het gaat om cultuur," antwoordt Baudet. Tafelgenoot Frits Wester maakt zich kwaad: "Dit is een compleet belachelijke uitspraak en als je een kerel was nam je het terug."

Wat iedereen leek te ontgaan is dat Baudet zichzelf tegenspreekt door de vergelijking met een homeopathische verdunning te gebruiken - wat volgens de reguliere wetenschap een zodanig verdund middel is dat het niets uithaalt. In die zin zou de vermenging van Nederlanders met andere volkeren van de wereld dus nul effect hebben op het al dan niet voortbestaan van 'de Nederlander'.

Kuzu over ouderen

"Vandaag hoorde ik van een aantal artsen en medisch specialisten dat ze signalen krijgen en zelf meegemaakt hebben dat bij ouderen met een migrantenachtergrond de stekker er sneller wordt uitgetrokken dan bij mensen die geen migrantenachtergrond hebben. Wij gaan hier echt werk van maken."

Was getekend, Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu in een video op de Facebookpagina van de partij. Het gevolg: verbazing, forse kritiek en artsen die zich distantieerden van de uitspraken. Kuzu bracht vervolgens wat nuance aan, maar nam zijn uitspraken niet terug.

Gevatte Rutte piept anders

Toen Rutger & Maxim na het verkiezingsdebat opdoken bij de artiesteningang van Carré, reageerde VVD-leider Mark Rutte gevat. "Dus als je een keer een leugentje om bestwil doet, moet je gewoon zeggen dat het niet is gelukt?"

Later op de avond zat hij bij Pauw & Jinek, tussen publiek uit Groningen, wildpissig over de 26ste aardbeving van dit jaar. De altijd lachende Rutte piepte toen toch even anders.

Het spotje van het CDA (en de reactie van de VVD)

Het meest besproken campagnespotje van deze verkiezingen komt van het CDA. In de bewuste video bekvechten een jonge Geert Wilders en Mark Rutte met elkaar op het strand en werpt een net zo jonge Sybrand Buma zich op als 'de verstandigste'.

De spot werd uitgezonden in de pauze van het televisiedebat op RTL, maar de VVD had voorkennis ontvangen van de zender en plaatste een reactie direct na de CDA-reclame: "Maar 40 jaar later is Mark Rutte minister-president." RTL bood excuses aan. "Normaal zouden wij niet zeggen of en hoe het CDA bij ons adverteert," aldus een woordvoerder.

Pechtold bij Nieuwsuur

Het initiatiefwetvoorstel voor een waardig levenseinde van D66 geeft mensen van 75 jaar en ouder de mogelijkheid om hulp bij zelfdoding te krijgen. Maar Martin Kock, die 57 jaar oud is, wil nu dood, vertelde hij Alexander Pechtold in Nieuwsuur.

"Dat is heftig," begint Pechtold zijn reactie. Uiteindelijk sprak de D66-leider de hoop uit dat de initiatiefwet uitgebreid wordt naar mensen jongen dan 75 jaar. Christelijke partijen reageerden fel, zij vonden de uitspraak van Pechtold verbijsterend en levensgevaarlijk.

Henk Krol vs. Diana Matroos

De lijsttrekkers werden tijdens het RTL-debat flink doorgezaagd door Diana Matroos, die kennelijk de les van Rick Nieman had geleerd: niet interviewen met fluwelen handschoenen, maar met bokshandschoenen aan. Zo kreeg Lodewijk Asscher (PvdA) geen enkele kans om uit te spreken.

Maar 50Plusser Henk Krol zag met zijn theaterachtergrond in Carré zijn kans schoon en draaide de rollen om door Matroos niet uit te laten praten. Het leverde hem een oorverdovend applaus op, dat hij gretig in ontvangst nam door Matroos nogmaals te onderbreken met een theatraal: "Ik kon u even niet verstaan, vindt u niet erg, hè?" En hop, daar had Krol zijn verloren zetels weer terug.

Hoe dan?

Van alle televisieprogramma's die aandacht besteden aan de verkiezingen heeft Zondag Met Lubach de meeste impact. Vingers graag: wie heeft er niet voor een Kamergotchi gezorgd de afgelopen tijd?

Daarnaast legde Lubach met een helder betoog uit waar de schoen wringt bij Wilders. Hij beperkt zich tot het benoemen van de problemen en heeft geen oplossingen. Hoe dan? wilde Lubach weten.

De Jessias in de Afas

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver, door verschillende media (en GroenLinks zelf natuurlijk) uitgeroepen tot de Jessias, sprak de afgelopen periode tijdens verschillende bijeenkomsten in het land zijn fans toe. In Amsterdam stond hij in de concerthal die we tot voor kort kenden als Heineken Music Hall, de Afas Live.

Klaver stond voor een uitverkochte zaal - een behoorlijke prestatie. 5000 aanhangers regelden een gratis kaartje, nog eens een veelvoud van hen keek thuis vanaf de bank naar de avond. En iedereen had het erover. De video op Facebook is inmiddels meer dan 200.000 keer bekeken.

Het linkse/onafhankelijke journaal

Geert Wilders ging er even goed voor zitten bij Goedemorgen Nederland (WNL). Ja, het was zover, presentatrice Vivienne van den Assem was uitgepraat, hij mocht de uitzending afsluiten. Daar kwam het moment waarop hij had zitten wachten: "Tot zo, na het linkse NOS Journaal."

In een latere uitzending van hetzelfde programma zag Alexander Pexchtold ook zijn kans schoon om een puntje te scoren: "Dat en meer in het onafhankelijke NOS Journaal," klonk het als afsluiting.

Ook jongeren moeten stemmen

Meer dan ooit wordt geprobeerd de jeugd te laten stemmen. Zo is presentator Tim Hofman het initiatief De Stembus gestart en reisde hij met jongeren en lijsttrekkers met de trein door het land. De gemeente plaatst ondertussen meer stembureaus op mbo-scholen.

Is die nadruk op jongeren noodzakelijk? Blijkbaar wel. Dit jaar mogen 800.000 jongeren voor het eerst stemmen, maar gemiddeld stemt een op de drie jongeren niet. Bij ouderen is het aandeel niet-stemmers veel kleiner: een op de vijf. En uit deze reportage blijkt dat de jeugd nog wel wat bijgespijkerd mag worden. Noem bijvoorbeeld eens een partij op die meedoet? "De GGD?"

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden