Nog een barbecueveld weg in Vondelpark

Stadsdeel Zuid sluit opnieuw een barbecueweide in het Vondelpark. Nadat eerder het kokkerelveldje aan de kant van de Willemsparkweg werd gesloten na klachten van omwonenden over ernstige overlast, sneuvelt nu ook het zogenoemde lesbische veldje aan de Zocherstraat.

Archieffoto. Beeld Marc Driessen
Archieffoto.Beeld Marc Driessen

Nu mag alleen nog bij het standbeeld van Vondel worden gebarbecued. Het stadsdeelbestuur voelt vooralsnog niet voor een algeheel barbecueverbod voor het park, bleek gisteren tijdens een commissievergadering over de ingewikkelde barbecueproblematiek in Zuid. Het bestuur hoopt ergens in het Vondelpark nog een nieuwe plek te vinden waar de hinder voor omwonenden binnen aanvaardbare grenzen blijft.

Het is zo langzamerhand een vreselijk ingewikkeld dossier geworden, moest verantwoordelijk bestuurder Joep Blaas toegeven. Drie jaar na het instellen van spelregels voor het barbecueën in het Vondelpark, is het stadsdeelbestuur verzeild geraakt in een onoverzichtelijk gezelschapsspel van botsende belangen.

'Heel veel gebruikers van het park beleven plezier aan een barbecue,' zette Blaas het uitgangspunt van het bestuur nog eens uiteen. 'Tegelijkertijd krijgen wij klachten van omwonenden die soms tot diep in de nacht te maken hebben met poepende, piesende, schreeuwende, lallende en vechtende mensen in de buurt van hun achtertuin.'

'De laatste jaren is het Vondelpark ontdekt als locatie voor feesten en partijen. Mensen komen met bakfietsen vol eten en drinken naar het park om met vrienden de middag en de avond door te brengen. Op zonnige dagen staan mensen in de rij om een vrij plekje voor de barbecue te bemachtigen.' Dat het barbecueën zo'n hoge vlucht heeft genomen, komt volgens sommigen mede door de parkregels die in 2009 bij de ingang van het park werden opgehangen. Uit vrees voor het verwijt van betutteling - een doodzonde in het liberale Zuid - werd naast elk verbod een suggestie gedaan voor een andere invulling van de vrije tijd. De barbecue werd aangeprezen als alternatief voor het kampvuur.

Lees vandaag meer in Het Parool.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden