Nog dit jaar eerste verticale boerderij in Amsterdam

In een leegstaande bedrijfsruimte opent nog dit jaar de eerste verticale boerderij van Amsterdam. Op gestapelde 'akkers' in meerdere lagen boven elkaar gaat start-up GrowX jaarlijks voor 180 ton aan saladegroenten en kruiden verbouwen.

Start-up GrowX gaat jaarlijks voor 180 ton aan saladegroenten en kruiden verbouwen Beeld anp
Start-up GrowX gaat jaarlijks voor 180 ton aan saladegroenten en kruiden verbouwenBeeld anp

De groenten en kruiden worden op bestelling geleverd aan restaurants in de stad. Onder led-licht kan GrowX het klokje rond en het hele jaar door de ideale omstandigheden creëren voor de teelt. Her en der zijn al zulke verticale boerderijen actief, zoals in Japan, San Francisco en Londen.

Het door de gemeente uit de verkoop van energiebedrijf Nuon gevulde fonds Akef en het Nationaal Groenfonds investeren samen 1,5 miljoen euro in GrowX in de vorm van aandelen en leningen. Daarvan komt driekwart voor rekening van Akef, het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds.

In een persbericht geven Amsterdamse restauranteigenaren hoog op van de groenten uit dit soort verticale boerderijen. Vers krijgt een heel nieuwe betekenis, volgens Hannekes Boomoprichter Pim Evers. "Bijkomend voordeel van pesticidevrije bladgroente: wassen is overbodig," zegt Noah Tucker van restaurant Fraîche.

Besparingen
Andere voordelen zijn dat verticale tuinbouw veel water uitspaart. Door de teelt binnen de stad zijn veel minder transportkilometers nodig, wat veel CO2-uitstoot bespaart. Omdat de gewassen op bestelling worden opgekweekt kunnen restaurants gerichter inkopen in kleine porties, waardoor ze minder voedselresten weggooien. Verder wordt door led-verlichting heel efficiënt omgegaan met energie, die ook nog eens goeddeels ter plekke wordt opgewekt.

De ondernemers achter GrowX, John Apesos en Jens Ruijg, moeten nog een keuze maken uit de bedrijfspanden die ze op het oog hebben. Binnen twee maanden maken ze hun definitieve locatie bekend. Apesos denkt dat ze in september kunnen beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden