update

Nog altijd veel rook door grote brand Westelijk Havengebied

De brandweer heeft het nog druk met de brand bij het afvalverwerkingsbedrijf Icova in het Westelijk Havengebied. Ze laat de loods gecontroleerd uitbranden. Dat zorgt ook zondagochtend nog voor een flinke rookontwikkeling.

Het Parool

Boven de hele stad waren zaterdagavond donkere rookwolken te zien. De rook waaide richting het noorden, aldus de brandweer. Vanuit Zaandam en het Twiske kwamen meldingen van een grote rookpluim aan de hemel binnen. In Tuindorp Oostzaan werden dwarrelende roetdeeltjes gespot. De brandweer raadt bewoners aan brandresten zelf in de vuilnisbak te gooien.

De brand ontstond rond 19.30 uur bij het bedrijf Icova aan de Kajuitweg. Dit bedrijf is actief in afvalverwerking. Vanwege de omvang van de brand werden meerdere brandweerteams ingezet. Rond middernacht meldde de brandweer dat er nog flinke rookontwikkeling was en ook in de vroege zondagochtend is er nog veel rook te zien.

Verloren beschouwen
De brandweer liet de opslagruimte van het afvalverwekingsbedrijf gecontroleerd uitbranden en probeerde overslaand vuur te voorkomen. Een woordvoerder van de brandweer over de grote loods: "Die kunnen we als verloren beschouwen." Doordat delen van de gevel en het dak zijn ingestort, kon de brandhaard niet rechtstreeks worden bestreden.

(Tekst loopt door onder foto)

null Beeld -
Beeld -

De brand werd opgeschaald naar een zeer grote brand. De oorzaak van het fikse vuur is nog onbekend en wordt onderzocht. Er zijn meldingen gedaan over explosies, maar de brandweer heeft daar nog geen bevestiging van gekregen.

Meetploegen hebben metingen verricht in Amsterdam en aangrenzende regio's, zo meldt de brandweer, en hebben geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gevonden. "Rook is altijd gevaarlijk, dat wil je niet in je huis. Daarom adviseren wij mensen ramen en deuren te sluiten. Maar op dit moment hebben wij nog geen reden om aan te nemen dat het schadelijker is dan alleen rook."

Een aantal mensen heeft rond 21.30 uur een NL-alert ontvangen met het advies ramen en deuren gesloten te houden. De melding kwam twee uur nadat de brand was begonnen. Op Twitter klaagden mensen dat dit niet eerder gebeurde. "We willen zorgvuldig te werk gaan. Mensen schrikken als hun telefoon een waarschuwing geeft. Maar toen bleek dat de rook niet afnam, is besloten het NL Alert te versturen," verklaarde de woordvoerder.

Veerpont
Op last van de politie heeft de pont tussen het Hempontplein en Zaandam korte tijd niet gevaren, maar die vaart inmiddels weer volgens de dienstregeling. Afrit S102 werd afgesloten.

Eind april woedde er eveneens een grote brand in het Westelijk Havengebied. Destijds was een groot bedrijfsverzamelgebouw aan de Westhaven de pineut. Niemand raakte bij die brand gewond.

Lees ook: Jaren werk in vlammen opgegaan: 'Niet te bevatten'

null Beeld Pauline
Beeld Pauline
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden