Nog altijd getroffen plekken op Filipijnen zonder hulp

Bijna 3 weken nadat tyfoon Haiyan door de Filipijnen raasde, zijn er nog altijd getroffen plekken waar geen humanitaire hulp is geboden. De mensen in deze gebieden hebben veelal een gebrek aan zorg, onderdak en schoon drinkwater. De Verenigde Naties zoeken naar meer financiële hulpbronnen (naast de beschikbaar gestelde 348 miljoen dollar) om de getroffen regio op te bouwen.

Inwoners van Tacloban lopen langs de puinhopen van tyfoon Haiyan.Beeld getty

Omdat op veel plekken geen veilig drinkwater is, de behoefte aan medicijnen groot is en het risico van epidemieën dreigt, vrezen noodhulpexperts in de Filipijnen een 'ramp na de ramp'. Dat meldde een woordvoerster van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vrijdag.

Het gevaar na een grote ramp is altijd dat er andere rampen overheen komen. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld ook in Haïti in 2010. Daar brak na de allesverwoestende aardbeving cholera uit.

Risico van epidemieën
Op de Filipijnen is vooral op de eilanden Leyte en Samar de behoefte aan medische hulp erg groot. Daar dreigt ook het risico van epidemieën. 'De riolering werkt vaak niet meer, als die er al was. Ook liggen er nog veel lijken onder het puin. Dit vergroot de kans op overdraagbare ziektes, zoals diarree en luchtweginfecties: de ramp na de ramp', aldus noodhulpcoördinator Paul Borsboom namens de SHO.

Veel ziekenhuizen zijn kapot en daarom is de normale ziekenverzorging ver onder het gewenste niveau. Borsboom: 'Daarbovenop komen nog de vele gewonden die tijdens de tyfoon zijn gevallen, onder meer door rondvliegend puin.'

'Toen we de afgelopen week onze mobiele kliniek in een schoolgebouw opzetten, stond er binnen 5 minuten een gigantische rij', vertelt Ruby Siddique van Artsen zonder Grenzen. 'Velen hebben verwondingen die opgelopen zijn tijdens of net na de tyfoon en die nog steeds niet behandeld zijn en nu geïnfecteerd zijn. We verzorgen de wonden met jodium en verbanden en geven tetanusvaccinaties.'

Veilig drinkwater
Om een eventuele ramp na de ramp te voorkomen, richt de noodhulpverlening zich daarom vooral op het distribueren van veilig drinkwater en het uitdelen van waterzuiveringstabletten.

Noodhulp en wederopbouw vinden nu tegelijkertijd plaats. 'In Tacloban en omgeving lijkt het alsof iedereen aan het timmeren is', zegt hulpverlener ter plaatse Jan-Willem Wegdam van Cordaid Mensen in Nood. De hulp die nu al wordt geboden aan wederopbouw is sneller dan verwacht. 'We zijn nu 3 weken na de ramp, normaliter zie ik dergelijke activiteiten op deze schaal pas na 8 weken.'

Oxfam Novib biedt naast noodhulp al werkprogramma's aan, zodat mensen al weer wat kunnen verdienen. Op de eilanden Cebu, Leyte en Bantayan zijn er programma's waarbij mensen eten krijgen in ruil voor de werkzaamheden die ze verrichten. Andere SHO-partners, ICCO en Kerk in Actie, steunen boeren bij de wederopbouw door zaden en landbouwgereedschappen op Negros te verstrekken en huizen te herstellen op noord-Panay.

Tacloban.Beeld getty
Een meisje in Palo, in de provincie Leyte doet een hulpkreet.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden