Nog altijd geen Noord-Koreaanse uitslagen voor Romney

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is er bij de voorverkiezingen in drie Amerikaanse staten gisteren nog niet in geslaagd 'Noord-Koreaanse' uitslagen te behalen. Hoewel Ron Paul nog de enige tegenkandidaat is, behaalden ook Rick Santorum en Newt Gingrich nog een behoorlijk percentage van de stemmen. Romney heeft nog altijd niet de 1144 gedelegeerden binnen die nodig zijn om zijn kandidatuur officieel te maken.

Michiel van der Geest
Mitt Romney Beeld ap
Mitt RomneyBeeld ap

Het slechtst deed Romney het in Indiana: daar kreeg Romney 64 procent van de stemmen. Ron Paul, die nog altijd geen staat heeft gewonnen, kwam uit op 15 procent. Santorum en Gingrich - niet meer in de race, wel nog op het stembiljet - kwamen uit op 14 en 7 procent. Daarmee scoorde Gingrich beter dan in sommige staten toen hij nog wel in de race was.

In North Carolina wist Romney 66 procent van de Republikeinse kiezers achter zich te krijgen. Santorum en Gingrich behaalden respectievelijk 11 en 8 procent. Ron Paul kwam uit op 11 procent.

Ook in West Virginia kregen de kandidaten aan de rechterzijde van Romney samen nog zo'n 18 procent. Santorum op 12, Gingrich op 6. Romney haalde daar wel zijn beste uitslag; hij kwam uit op 70 procent van de stemmen.

De uitslagen laten zien dat de conservatieve Republikeinse kiezers Romney nog altijd niet in het hart hebben gesloten, ondanks dat Romney de kandidatuur nu al weken niet meer kan ontgaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden