Nog 7 miljoen voor bordelen

Raamprostitutie gaat binnenkort verdwijnen in de Bergstraat in Amsterdam. Foto Parool/Amaury Miller Beeld
Raamprostitutie gaat binnenkort verdwijnen in de Bergstraat in Amsterdam. Foto Parool/Amaury Miller

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft vorige maand nog eens zeven miljoen euro betaald voor de aankoop van bordelen. Het gaat om tien panden in met name de Bergstraat (tussen Singel en Herengracht) van bordeelhouder Willem Schelling.

De aankoop maakt deel uit van het project 1012 (de postcode van de binnenstad), dat tot doel heeft de raamprostitutie terug te dringen en te concentreren op de Oudezijds Achterburgwal. De bordelen, de 'Schellingpanden', krijgen binnenkort een nieuwe bestemming: er komt woon- en werkruimte in voor beeldend kunstenaars.

Opmerkelijk is dat de gemeente voor een andere financieringsvorm heeft gekozen dan tot nog toe gebruikelijk was. Bordelen werden de afgelopen jaren steeds opgekocht door woningcorporaties.

In 2007 kocht nv Stadsgoed van woningcorporatie Het Oosten voor 25 miljoen euro achttien panden op en rond de Wallen van seksbaron 'Dikke Charles' Geerts. Begin dit jaar kocht corporatie Ymere voor ruim acht miljoen een aantal panden op en rond het Oudekerksplein van zakenman Dirk Holtman. De gemeente stond bij al die transacties garant voor onder meer de te lijden planschade - panden waar de bestemming prostitutie wordt afgehaald, zijn onmiddellijk veel minder waard. Momenteel zitten er tijdelijk modeateliers in.

De Schellingpanden zijn echter direct door de gemeente zelf aangekocht. Willem Schelling verkocht de panden Lijnbaanssteeg 4, Oude Nieuwstraat 21 en 23, Korsjespoortsteeg 9, 12 en 23, en de Bergstraat 4, 7, 14 en 16. Schelling, die op Tenerife woont, wilde met pensioen.

Amsterdam heeft de Schellingpanden direct na de aankoop in erfpacht uitgegeven aan corporatie De Key. Met deze constructie krijgt de gemeente 'meer grip' op het vastgoed, aldus een woordvoerder. ''De gemeente kan stringente voorwaarden stellen aan de erfpacht.''
De constructie kost de gemeente in principe niets extra: De Key betaalt min of meer hetzelfde bedrag voor de voortdurende erfpacht als de gemeente voor het vastgoed. Bij toekomstige aankopen binnen project 1012 zal steeds voor deze financieringsvorm worden gekozen.

Willem Schelling is ermee akkoord gegaan dat hij nooit meer zal investeren in vastgoed in postcodegebied 1012, en dat hij 'na heden op het grondgebied van de gemeente Amsterdam' ook nooit meer betrokken is bij de exploitatie van bordelen of andere vormen van prostitutie, en ook niet bij de exploitatie van speelautomaten, peepshows, seksbioscopen, sekstheaters en coffeeshops, één en ander op straffe van een boete van een half miljoen euro 'per geschonden verplichting'.

De Key mag in de panden woningen vestigen, kantoren, galeries en winkels. (BART MIDDELBURG)

Bron foto: www.amaurymiller.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden