Plus

Nog 5 clubs krijgen 24-uursvergunning: 'Vooral voor imago'

Nog eens vijf clubs in Amsterdam mogen vanaf medio dit jaar 24 uur achter elkaar openblijven. Toch wordt er maar weinig het klokje rond gedanst. 'Het gaat niet om de omzet, maar om het imago.'

Feest tijdens OWAP (Original Warehouse Acid Party) in de Marktkantine aan de Jan van Galen­straat.Beeld Amaury Miller

'Het Weekend' is de illustere naam van een 24 uursfeest in dansclub De School, bij club ­Radion in Slotervaart worden ze 'Weekenders' genoemd. Feesten waarop tussen vrijdag- of ­zaterdagavond en maandagochtend aaneen­gesloten kan worden gedanst. Er is veel vraag naar de 24 uursvergunningen die dit mogelijk maken.

Momenteel zijn negen van de tien beschikbare 24 uursvergunningen uitgegeven en eerder deze maand kondigde burgemeester Femke Halsema aan dat zij deze categorie horeca later dit jaar op nog eens vijf plekken wil toestaan. Je zou dus verwachten dat bij dit grote aantal vergunningen elk weekend wel ergens een etmaal kan worden gedanst. Toch vinden deze feesten sporadisch plaats, Radion en De School en een paar uitzonderingen daargelaten.

Budget
Neem Ilja Reiman, organisator van het housefeest Multigroove, dit weekend in club Warehouse Elementenstraat. Warehouse is een locatie met een 24 uursvergunning, maar het feest van Reiman duurt van 15.00 tot 3.00 uur 's nachts. "Vroeger deed ik wel van die 24 uursfeesten, maar dat is tegenwoordig wat minder. Op een gegeven moment bloedt het gewoon dood, omdat er te weinig nieuwe mensen bijkomen."

Amsterdam is eigenlijk te klein voor meerdere zaken die 24 uur open zijn, zegt hij. Ook zakelijk gezien zitten er haken en ogen aan, organisatoren zijn gebonden aan arbeidstijdwetgeving die zich slecht verhoudt tot een 24 uursfeest. "Mensen hebben een budget in hun hoofd als ze uitgaan. Als ik 24 uur open ben, moet ik op een gegeven moment de barploeg en de portiers wisselen, maar het publiek gaat niet opeens 60 bier drinken om dat te bekostigen."

Randen van de stad
Ondanks het beperkte aantal 'weekenders' is er wel veel vraag naar 24 uursvergunningen. Dat komt door de vrijheid die een 24 uursvergunning met zich meebrengt. Vroeger moesten liefhebbers naar illegale raves, in loodsen of onder viaducten; de vergunde horeca was verplicht de deuren om 03.00 of 05.00 uur te sluiten. Om die illegale situaties tegen te gaan, werd de stad tien jaar geleden flexibeler.

Wat ook hielp, was dat er door de economische crisis veel leegstand was, vooral in de ring net buiten het centrum. Er ontstonden allerlei clubs in oude gebouwen die het nachtleven in Amsterdam een enorme impuls gaven. Sinds 2012 geven Amsterdamse burgemeesters daarom meer ruimte aan clubs om later en langer door te gaan, in 2013 was Club Trouw de eerste.

"Een 24 uursvergunning heb je niet voor de omzet, maar voor het imago. Het betekent niet grof geld verdienen, maar het geeft je de mogelijkheid om grotere en betere programmering te ­draaien." Aan het woord is Mirik Milan, voormalig nachtburgemeester. Hij is niet verbaasd of teleurgesteld door het gebrek aan 24 uursfeesten. "Een 24 uursvergunning impliceert dat de houders van zo'n vergunning altijd open zijn," legt hij uit.

"Je kunt het beter zien als een buitencategorie horecabestemming, die clubs in staat stelt om open te blijven tot 07.00 of 08.00 uur. Dat is vooral aan de randen van de stad erg handig, want dan kun je de boel sluiten als de metro weer rijdt en is je publiek eerder ­geneigd om die afstand toch af te ­leggen."

Meer diversiteit
Ilja Reiman ziet ook schaalvoordelen. "Als je ergens een hele productie hebt opgetuigd, kun je via een 24 uursvergunning twee verschillende programmeringen houden. 's Nachts een feest en dan de middag daarop een concert" Ook stelt zo'n vergunning organisatoren in staat om de overlast in de buurt terug te dringen. In plaats van dat er in één keer honderden bezoekers op straat staan, loopt een vergunde 24 uursclub in de loop van de nacht langzaam leeg. "Dan sluit je eerst de grote zaal, dan een zijzaal en blijf je nog even doorgaan in een klein zaaltje met de laatste 100 bezoekers. Je voelt het vanzelf aan als het niet meer bruist."

Milan heeft in het nachtleven gehoord dat zeker drie of vier nieuwe clubs staan te popelen om een 24 uursvergunning aan te vragen in de nieuwe ronde. Hij hoopt wel dat de gemeente de vijf extra 24 uursvergunningen onder voorwaarden gaat verstrekken. Volgens hem zijn de vergunningen een goed instrument om af te dwingen dat het nachtleven diversiteit serieus gaat nemen en meer gaat samenwerken met creatieve ondernemers. "Van de sjansen-dansen-drinkenclubs zijn er genoeg. Probeer te stimuleren dat clubs ook kunst en cultuur gaan programmeren of hun best doen om een divers publiek aan te trekken."

Nieuwe initiatieven
Amsterdam loopt volgens Milan wereldwijd voorop in de flexibele manier waarop het uitgaansleven wordt vergund. Hij waarschuwt wel dat Halsema niet rustig achterover kan leunen. "De komende twee tot drie jaar sluiten zeker vier clubs de deuren: Skatecafé, De School, ­Garage Noord en de Marktkantine. Die vergunningen moeten direct weer beschikbaar komen voor nieuwe initiatieven."

24

Op 24 uursfeesten kan tussen vrijdag- of zaterdagavond en maandagochtend aaneengesloten worden gedanst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden