Nog 13 mensen vast na ontruimingsoperatie bij Tabakspanden

Dertien van de twintig arrestanten die gisteren bij de ontruiming van de gekraakte Tabakspanden in de Spuistraat werden aangehouden, zaten vanmorgen nog vast.

In de Spuistraat is het'the day after' één grote ravage. Beeld Anne van de Pels
In de Spuistraat is het'the day after' één grote ravage.Beeld Anne van de Pels

Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging, vernieling en het niet opvolgen van bevelen van de politie om zich uit de panden te verwijderen.

De politie was tot het begin van de avond bezig met de ontruimingsoperatie. Vooral het pand aan de Spuistraat 231 was lastig te bereiken, omdat dat was volgestort met rotzooi. Daarom werd met een hoogwerker een container met ME'ers op het dak, zodat ze op die manier het pand konden betreden. Geen van de agenten is gewond geraakt bij de operatie.

Anders dan met recente krakersontruimingen hadden de bezetters zich niet vastgeketend in beton. 'Dat scheelde ons een hoop bikken en jekkeren', aldus een politiewoordvoerder.

Spuistraat wel begaanbaar
De Tabakspanden, met als boegbeeld het Slangenpand, zijn sinds 1983 gekraakt. De oorsponkelijke huurders en gebruikers vertrokken de afgelopen weken. Hun plek werd ingenomen door krakers die gisternacht de straat barricadeerden met stapels uit de straat gewipte stenen en brandende rotzooi. Hierdoor besloot de politie te ontruimen, hoewel er nog een gerechterlijke procedure liep.

De Spuistraat heeft flink geleden onder de ontruimingsoperatie. Er werd door de krakers aan de lopende band gegooid met vuurwerk en verfbommen, gefabriceerd in glazen potten. De straat is vanochtend wel begaanbaar.

De Key
De Key heeft niet aangestuurd op ontruiming, aldus een woordvoerder. 'Eergisteren zijn de laatste sleutels van bruikleners en huurders ingeleverd en hebben we nieuwe sloten geïnstalleerd. Desondanks waren ze een paar uur later gekraakt.' Het was voor De Key onmogelijk de zeventien panden in één keer leeg te krijgen en direct te slopen om herkraak te voorkomen. 'Er waren drie huurders, zeventien bruikleners en een groep krakers.' De Key ontkent het complex te hebben verkocht.

'We gaan meteen beginnen met slopen al zal eerst asbestonderzoek worden gedaan. Er lopen gesprekken met aannemers.'

Bekijk onze fotoserie: 'Ontruimings Tabakspanden - The day after'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden