Plus

'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt'

Naoufal F., 'Noffel', wordt in de Amsterdamse onderwereld aan veel liquidaties gelinkt. Nu ziet justitie bewijs voor zijn sturende rol bij één moordplan: de mislukte aanslag op Peter 'Pjotr' R., vorig jaar in Diemen. Een portret.

Paul Vugts
De politie onderzoekt in Diemen de auto van Peter 'Pjotr' R., in november vorig jaar Beeld Evert Elzinga / ANP
De politie onderzoekt in Diemen de auto van Peter 'Pjotr' R., in november vorig jaarBeeld Evert Elzinga / ANP

Hij is asociaal, zwakbegaafd, narcistisch, snel gekrenkt, impulsief en heeft een zwak geweten. Het zijn geen kwalificaties van rivalen - die spreken in nog ronkender termen - maar van de psycholoog en psychiater die Naoufal F. (36) onderzochten nadat hij in 2002 in de Bijlmer met grof geweld en dreigementen een man had overvallen.

Hij had hem een wapen in het ­lichaam gedrukt, hem daarmee op zijn hoofd geslagen en geld geëist: "Ik ga ja schieten! Ik ga je schieten! Ik ga je dood maken!"

Ook had hij een auto geleend, om niet terug te geven. Omdat hij al jong werd veroordeeld voor geweldsmisdrijven en omdat de deskundigen het risico enorm achtten dat hij wéér serieus geweld zou gebruiken, legden de rechters hem tbs met dwangverpleging op, naast twintig maanden cel. Het heeft niet geholpen.

Of hij schuldig is aan de vele liquidaties die hem in het criminele milieu met grote stelligheid worden aangewreven, zal wel nooit vast komen te staan, maar voor zijn betrokkenheid bij verscheidene onderwereldmoorden waarbij soms extreem geweld is gebruikt, zijn aanwijzingen.

Agressief
Naoufal F., die behalve 'Noffel' in het milieu ook 'Bolle' wordt genoemd, is op 9 september 1980 geboren in Rotterdam, maar opgegroeid in Amsterdam en omstreken. In Amstelveen zat hij van 1991 tot 1996 op Panta Rhei, een middelbare school met veel moeilijke leerlingen.

Hij is al als kind zonder aanleiding agressief en wordt aanhoudend veroordeeld voor geweld - behalve in de zaak waarvoor hij tbs kreeg nog elf keer. In het milieu verwerft hij een reputatie als onstuitbare geweldsman, die nergens voor terugdeinst. Hij sluit allianties met verschillende (groepen) criminelen, steeds tot het botst.

Met criminelen uit Oost en Zuid, gelieerd aan Gwenette Martha uit De Pijp, na de millenniumwisseling een van de kopstukken in de Amsterdamse onderwereld. Met de machtige Danny K. Met de gevreesde Ierse Kinahan-clan, een van de grootste spelers in de Europese drugshandel.

Met de van het voorbereiden van liquidaties verdachte groep rond Jaouad W. uit Nieuwe­gein. Met jongens uit de voormalige Green Gang uit Zuidoost, aangevoerd door Jason 'Jayjay' D. Jayjay wordt zelf inmiddels van betrokkenheid bij een liquidatie in de Bijlmer verdacht.

Verhalen over Noffels bereidheid om geweld te gebruiken, nemen mythische proporties aan, tot grote ergernis van hemzelf en zijn advocaat Inez Weski.

Het grotere publiek hoort voor het eerst van hem na de geruchtmakende liquidaties in de Staatsliedenbuurt, eind 2012. Twee groepjes schutters jagen daar op Benaouf A., die met zijn compagnon Houssine A. in een vete verwikkeld is geraakt met voornoemde Martha, nadat diens groep uiteen was gescheurd in een conflict om drugs en macht.

Naoufal F. staat ook bekend als 'Noffel' en 'Bolle' Beeld -
Naoufal F. staat ook bekend als 'Noffel' en 'Bolle'Beeld -

Benaouf kan tussen woonboten in het water springen aan het Van Bossepad, de twintigers met wie hij naar een afspraak is gekomen worden met extreem geweld geliquideerd. Twee agenten worden met kalasjnikovs beschoten op de Haarlemmerweg en overleven door geluk.

Hitmen
Benaouf schaart Naoufal F. achteraf onder de schutters, samen met in elk geval Derkaoui van der Meijden, alias 'Pirki' (in 2014 geliquideerd).

Benaouf vertelt een recherchechef in een veelbesproken telefoontje dat hij in de Van Rappardstraat 'Nofil' en 'Pirki' aan zag komen rennen, en Nofils vriend 'Damascus'. "Ik weet wel met wie ik hoofdpijn heb! Ik weet dat ze hitmen zijn. Iedereen op straat weet dat ze hitmen zijn."

Hij vertelt dat 'Nofil' samen met (de in april 2012 doodgeschoten) Redouan 'Takka' Boutaka in de zomer van 2010 Clyde de Jezus heeft ge­liquideerd in de Bestevâerstraat in Bos en Lommer. "Takka schoot op hem en Nofil die bleef door schieten. (..) Daar doen ze stoer over."

Benaouf zegt de 'mollige' Naoufal te kennen 'van het uitgaan en van de straat'. "Jullie onderschatten Pirki en Naoufal. Naoufal is iemand, die snijdt je gewoon in stukken. Ze hebben allebei een kerkhof op hun naam. Ze laten als ze mensen omleggen geen sporen na."

Hij vervolgt: "Die Naoufal heeft een keertje iemand in zijn been geschoten. Is hij vast komen te zitten, kwam hij buiten, heeft hij hem wéér in zijn been geschoten. (..) Gestoord is zacht uitgedrukt."

Bij gebrek aan bewijs dat A.'s relaas bevestigt, seponeert justitie de zaak tegen Naoufal F.

Dat 'gestoord zacht is uitgedrukt', zoals Benaouf zei, is wel de communis opinio in het milieu én binnen de opsporingsdiensten.

Slager
Door zijn reputatie als 'slager' werd 'Noffel' op straat meteen genoemd als de man die in mei 2016 Nabil Amzieb had onthoofd, maar die grove beschuldiging is in de lucht blijven hangen. Een reputatie kan een eigen leven gaan leiden. We beperken ons hier tot enkele liquidaties waarbij aanwijzingen voor enige rol bestaan.

Samir 'Scarface' Bouyakhrichan, opgegroeid in Amsterdam-West, maar vooral actief in Zuid-Spanje en Doebai, wordt in augustus 2014 geliquideerd. Hij zit dan met Naoufal F. en de waarschijnlijk inmiddels zelf geliquideerde Najib 'Ziggy' Himmich in een restaurant in Benahavís, een plaatsje bij Marbella.

Ze zijn op camerabeelden goed te herkennen. Twee mannen lopen van achteren op Bouyakhrichan af en schieten hem dood. Of 'Noffel' en 'Ziggy' hem in de val hebben gelokt, staat niet vast.

Vanuit Marbella was jaren tevoren de Amsterdamse drugshandelaar Nerlinio 'Nekke' Greene verdwenen. Zijn lichaam is eind 2012 gevonden in de omgeving. Ook in het onderzoek naar die liquidatie dook 'Noffel' op.

Toch: er is weinig of geen bewijs dat hij daarmee iets te maken had.
Nadien is hij beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning van Najib Himmich én de moord op diens weduwe Luana Lux Xavier, ­omdat zij zou hebben laten doorschemeren dat ze met de politie wilde praten. Opnieuw heeft dat niet tot een strafzaak geleid.

Nu vervolgt justitie F. voor de aanslag op crimineel Peter 'Pjotr' R., op 5 november 2015 in Diemen. Die aanslag zou zijn gepleegd door mannen die ook zijn te linken aan de liquidatie van Lucas Boom op 9 juni 2015, voor de ogen van basisschoolleerlingen. Beiden waren intimi van Danny K., met wie F. was gebroken.

Opgepakt in Ierland

In april 2016 doet de An Garda Siochana, de Ierse nationale recherche, invallen in panden die ze toedicht aan de Kinahan-clan. Die vecht een bloedige vete uit met de rivaliserende ­familie Hutch. In een appartement treft de politiemacht een dikke, Noord-Afrikaans uitziende man, Naoufal F.

Hij legitimeert zich met een Nederlands paspoort op naam van ene Omar en heeft ook nog een Belgische identiteitskaart. Zijn vingerafdrukken, naar Interpol gestuurd, verraden hem. Hij wordt tot een bescheiden straf veroordeeld voor het bezit én gebruik van de valse legitimatiebewijzen.

Nu wacht hij in de cel op het besluit van de rechter over zijn gevraagde overlevering naar Nederland. Dat draaide lang om kleine zaakjes omtrent witwassen en, opnieuw, een vals legitimatiebewijs, maar nu komt daar de veel zwaardere verdenking bij van de mislukte aanslag op Peter R.

Het lijkt er sterk op dat F. al langere tijd in Ierland verbleef met de clan - mogelijk vanwege de gevaren die hij in Nederland liep. Daardoor zag hij zijn pasgeboren dochtertje weinig, zo lijkt het, want zij was vooral in Nederland.

Reactie Weski
Advocaat Inez Weski laat namens Naoufal F. weten alle ­beschuldigingen verre van zich te werpen.

De uitspraken van Benaouf A. in het dossier over de liquidaties in de Staatsliedenbuurt worden volgens Weski 'door niets ondersteund'.

"Cliënt wordt dan ook niet meer vervolgd in die zaak. U blijkt vervolgens diezelfde persoon te ­citeren in allerlei gelijksoortige, door niets ondersteunde beschuldigingen. Die zijn aangevuld met vermeende allianties met personen. Voor cliënts betrokkenheid bij het overlijden van allerlei personen bestaat geen enkel bewijs, hetgeen u in uw artikel in feite ook toegeeft."

Naoufal F. wordt volgens Weski 'ongegrond en ten onrechte publiekelijk en kennelijk valselijk berecht'. "Dat lijkt helaas als een uitgebroken besmettingshaard voort te razen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden