'Noffel' en Khalid J. vrijgesproken van wilde vechtpartij in Jimmy Woo

De rechter heeft de in de Amsterdamse onderwereld bekende criminelen Naoufal F. en Khalid J. vrijgesproken van het plegen van grof geweld tijdens een wilde vechtpartij in club Jimmy Woo op 5 oktober 2012.

Paul Vugts
Naoufal 'Noffel' F. (36) Beeld archief
Naoufal 'Noffel' F. (36)Beeld archief

Een hevige knokpartij in de Jimmy Woo, ook onder criminelen een geliefde club, in de Korte Leidsedwarsstraat is bepaald niet uitzonderlijk. Opmerkelijker waren de verdachten wier zaak dinsdagmiddag werd behandeld door politierechter Frank Wieland: Naoufal 'Noffel' F. (36) en Khalid J. (31).

De recherche dicht hen rollen toe in de Amsterdamse onderwereldvete waarin vele liquidaties zijn gepleegd. In dat licht was de vechtpartij in het uitgaansleven een bagatel - al voelt dat heel anders voor de slachtoffers.

Twee zussen
Voor zo ver een rode lijn is te ontdekken in de verklaringen van de vele getuigen, begon het allemaal toen twee zussen geen zin hadden met J. te dansen. Volgens sommige getuigen legde die zich daar niet bij neer en begonnen J. en F. te slaan en schoppen toen een jongen uit het gezelschap van de zussen tussenbeide kwam.

Naoufal F. zou zijn vingers in de mond van een nicht van de zussen hebben gestoken en haar aan haar mond en haren naar de grond hebben getrokken om haar vervolgens weer aan haar haren omhoog trekken. Ze had jaren later nog last van de wond in haar mond. Een andere vrouw kreeg een elleboogstoot, het 'ging helemaal los' en meerdere mannen kregen stompen en trappen, ook in hun gezicht. Van een slachtoffer brak een stukje tand af en scheurde een oorbelgaatje uit.

Gedeeltelijke overeenkomsten
Zowel Khalid J. als Naoufal F. liet mondjesmaat doorschemeren bij iets van het vechten betrokken te zijn geweest, maar ze ontkennen het geweld dat ze is toegedicht. Dat de vele betrokkenen verschillende verhalen vertelden met slechts gedeeltelijke overeenkomsten, helpt niet. De politie verzuimde de camerabeelden veilig te stellen en zette getuigen in één wachtkamer op het politiebureau, zodat die elkaar spraken voor ze verhoord konden worden - hetgeen vanzelfsprekend niet de bedoeling is.

Justitie vond vier maanden cel gepast voor Naoufal F., die al twaalf keer is veroordeeld en in 2004 al eens tbs kreeg voor een geweldszaak, en drie maanden cel voor Khalid J..

Advocaat Inez Weski van Naoufal F. betoogde dat de zaak van tafel moest omdat het Openbaar Ministerie het recht op vervolging heeft verspeeld. De zaak heeft veel te lang geduurd en de politie heeft teveel fouten gemaakt waardoor 'de waarheidsvinding onherstelbaar is geschonden', vindt ze. Advocaat Pelle Tuinenburg van Khalid J. oordeelde dat 'geen chocola is te maken' van het dossier.

Gordiaanse Knoop
Politierechter Wieland ziet in alle wisselende verklaringen 'een Gordiaanse Knoop' en betreurt het dat camerabeelden geen duidelijkheid meer kunnen scheppen. Hij sprak beide verdachten vrij, al voelde hij daarbij het ongemak dat het 'een nare vechtpartij is geweest'. "Ik heb overwogen dit dossier door te verwijzen naar de meervoudige kamer, maar dan zitten drie rechters te tobben met deze zaak.

"Naoufal F. wacht in Ierland op zijn overlevering naar Nederland, voor het witwassen van de tienduizend euro die hij tijdens de vechtpartij bij zich had en het laten maken van een vals paspoort eind 2014. Hij zat in Dublin een bescheiden straf uit nadat hij daar met valse papieren was gepakt in de woning die aan de beruchte Kinahan-misdaadclan wordt toegedicht.

Khalid J. is eerder vrijgesproken van het beramen van een liquidatie, samen met de inmiddels zelf geliquideerde beroepscrimineel Gwenette Martha.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden