'Noffel' en Khalid J. verdachten van wilde vechtpartij in Jimmy Woo

Criminelen Naoufal F. en Khalid J., die justitie rollen toedicht in de Amsterdamse onderwereldvete waarin vele liquidaties zijn gepleegd, worden samen verdacht van een wilde vechtpartij in club Jimmy Woo in de Korte Leidsedwarsstraat.

De Korte Leidsedwarsstraat, waaraan de Jimmy Woo gevestigd isBeeld ANP

Ze zouden op 5 oktober 2012 hoofdrollen hebben gespeeld in de massale knokpartij die in de onder criminelen geliefde club was begonnen om een meisje. Eén slachtoffer werd aan zijn haar naar de grond getrokken en, toen hij op zijn knieën zat, tegen de grond geslagen.

Vervolgens is hij weer aan zijn haar omhoog getrokken en opnieuw neergeslagen. Een kreeg een elleboogstoot tegen zijn kaak. Twee anderen kregen stompen op hun hoofd, en één ook tegen benen en rug.

F. en J. zouden donderdag voor de rechter staan, maar die zaak werd uitgesteld vanwege een praktisch probleem.

Aanklacht
Op een nieuwe zitting in oktober zullen aan de aanklacht van ­Naoufal F. waarschijnlijk twee zaken worden toegevoegd omtrent het witwassen van de tienduizend euro die hij tijdens de vechtpartij bij zich had en het laten maken van een vals paspoort eind 2014.

Naoufal F. (35), die in het milieu 'Noffel' wordt genoemd, wordt met verscheidene liquidaties in verband gebracht, al zit hij in Ierland momenteel vooral vast vanwege zijn valse identiteitspapieren toen de Ierse politie hem toevallig aantrof in een woning van een Ierse maffiaclan, in ­Dublin. Justitie in Nederland heeft de Ierse autoriteiten om zijn overlevering gevraagd.

Khalid J. (31) werd ervan beschuldigd dat hij op 31 oktober 2012 met onder anderen Gwenette Martha (zelf inmiddels geliquideerd) op de Dam de liquidatie van rivaal Benaouf A. voorbereidde. Hij werd voor het moordplan vrijgesproken en kreeg alleen ­zeven maanden cel voor het bezit van een doorgeladen vuurwapen.

Eind 2014 was hij in Panama-Stad met andere criminelen in het gezelschap van Amsterdammer Khalid Jaafar, toen die werd geliquideerd voor een nachtclub. F. en J. ontkennen met klem met onderwereldmoorden van doen te hebben, zoals ze ook ontkennen kwalijke rollen te hebben gespeeld tijdens de vechtpartij in Jimmy Woo. Khalid J. zegt juist zelf te zijn geslagen.

Naoufal F., in het milieu bekend als 'Noffel'Beeld -

Advocaten
Advocaat Inez Weski van Naoufal F. baalt dat de zaak niet kon doorgaan. "Ik was er klaar voor. In deze zaak is steeds volstrekt onduidelijk wie de getuigen bedoelen als ze beschrijven wie wat deed in het geduw en getrek. Dan zou een man in een witte trui hebben geslagen, dan zou dezelfde klap door een man in een zwarte trui zijn uitgedeeld."

"Mijn cliënt zegt niets te hebben gedaan. Toentertijd is hij na een dag vrijgelaten. Terecht."

Raadsman Pelle Tuinenburg van Khalid J. is het met Weski eens: vier jaar na dato is nooit meer vast te stellen wie wat heeft gedaan. Zijn cliënt sloeg niet.

"Je zit steeds met een heleboel verschillende verklaringen over dezelfde gebeurtenissen en er zijn geen bruikbare camerabeelden. Mijn cliënt heeft binnen een klap gekregen, is buiten gepakt en na een nachtje niet voor niets vrijgelaten."

Straf in Ierland
En op de dag dat hij in Amsterdam bij verstek zou worden berecht voor openlijke geweldpleging, kreeg Naoufal F. in Ierland één maand cel voor het bezit van valse papieren tijdens zijn arrestatie in Dub­lin op 7 april.

Hij heeft die straf al in voorarrest uitgezeten en blijft nu vastzitten in afwachting van een beslissing over zijn overlevering naar Nederland. In zijn Ierse zaak werd gememoreerd dat F. in Nederland al twaalf keer is veroordeeld in serieuze zaken.

Meermaals ging het om forse celstraffen voor wapenzaken, (poging tot) afpersing, drugsdelicten en geweld. Ook had F. een valse Belgische identiteitskaart en een vals Nederlands paspoort op een andere naam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden