Nobelprijs voor de Vrede naar president Colombia

De Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. De prijs wordt ook opgedragen aan de gehele Colombiaanse bevolking. 

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen Beeld ANP
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregenBeeld ANP

Dat heeft het Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt.

De keuze van het Nobelcomité is opmerkelijk, aangezien de Colombiaanse bevolking het vredesakkoord tussen de regering en rebellenbeweging FARC vorige week in een referendum nipt afwees.

Na zes jaar van onderhandelingen werd vorige week een akkoord ondertekend dat een einde moest maken aan 52 jaar burgeroorlog. De afwijzing door de Colombiaanse bevolking betekent volgens het Nobelcomité niet dat het vredesproces ten dode is opgeschreven.

"Het referendum was niet voor of tegen vrede, maar ging over een specifiek akkoord'', aldus Kaci Kullmann Five van het comité. "De prijs moet ook worden gezien als een huldiging van het Colombiaanse volk.''

Wapenstilstand
Veel Colombianen vonden het vredesakkoord niet streng genoeg voor de FARC. Zowel president Santos als de FARC heeft gezegd door te willen praten om tot een blijvende vrede te komen. Het comité benadrukte ook het belang hiervan.

"Dit maakt het des te belangrijker dat de partijen, geleid door president Santos en FARC-leider Rodrigo Londono, de wapenstilstand in acht blijven nemen", aldus het comité.

Santos zei tegen de secretaris van het Nobelcomité erg dankbaar te zijn. "Hij was overweldigd", zei Olav Njoelstad na een telefoongesprek met de president. "Hij was erg dankbaar en zei dat het van onschatbare waarde is voor de bevordering van het vredesproces."

Nominaties
Maar liefst 376 mensen, groepen en instanties waren dit jaar genomineerd voor de prijs. Vorig jaar ging de prestigieuze onderscheiding naar het kwartet voor Nationale Dialoog in Tunesië, dat na de Arabische Lente instrumenteel was bij het smeden van een nieuw democratisch bestel in Tunesië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden