Recensie

'Noah' is een meeslepend Bijbelspektakel (***)

Het Bijbelspektakel 'Noah' van Darren Aronofsky staat met één been in de oertekst en met het andere in het blockbustertijdperk van 'The Lord of the Rings'.

Bart van der Put
Russell Crowe. Beeld Aangeleverd
Russell Crowe.Beeld Aangeleverd

Na het succes van zijn gruwelballet 'Black Swan' getuigt Darren Aronofsky's nieuwe film van de torenhoge ambitie die hem bij 'The Fountain' in 2006 ernstig opbrak. De bizarre reïncarnatiefilm was volledig aan het brein van de regisseur en diens scenariopartner Ari Handel ontsproten. Voor 'Noah' putte het duo uit het Bijbelboek Genesis, waarbij ze de woorden van God door visioenen vervingen, diens naam in de schepper veranderden en er een legioen plunderende barbaren en stenen reuzen aan toevoegden.

Met lava bedekte gevallen engelen helpen de veganistische patriarch Noach (Russell Crowe) en diens gezin met de bouw van de ark en bieden bescherming tegen aanvallen van de carnivore nazaten van Kaïn, die de schepping in een onvruchtbare woestenij veranderden. Waar Terrence Malick zijn visie op Genesis en liefde voor de natuur in 'The Tree of Life' op een poëtische manier uitdroeg, bewerken Aranofsky en Handel het verhaal van Noach tot een eigentijdse eco-parabel.

Gezinscrisis
Als Bijbelspektakel staat de film met één been in de oertekst en met het andere in het blockbustertijdperk van 'The Lord of the Rings'. Bij hun dans op het slappe koord laten de makers veel zaken onbenoemd, om niemand voor het hoofd te stoten en hoongelach te voorkomen, en dat wreekt zich vooral in de tweede helft. Na de zondvloed spitst het drama zich toe op Noachs overtuiging dat de mens geen tweede kans verdient, maar de afloop van de daaruit voortvloeiende gezinscrisis staat vast: we zijn er nog.

Die constatering ondermijnt de spanning en stemt tot nadenken over praktische problemen als een herpopulatie op basis van inteelt. In de eerste helft van de film pakt Aronofsky stilistisch dermate fraai en meeslepend uit dat dergelijke beslommeringen er nauwelijks toe doen, maar na de grote zuivering leidt 'Noah' onherroepelijk tot een scheiding van geesten.

Film: Noah
Bioscoop: Arena, City, De Munt, Tuschinski
Regie: Darren Aronofsky
Met: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Logan Lerman, Emma Watson, Ray Winstone

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden