'No more Obama's mister nice guy' nieuwe campagnekoers Romney

Mitt Romneys verklaring dat president Obama een campagne leidt van 'woede en haat' lijkt een nieuwe fase in te luiden in de strijd om het Witte Huis. Romney liet met de aanval zien niet langer terug te deinzen voor directe, persoonlijke aanvallen op de president zelf. Eerder was de Republikein nog bang om de gematigde kiezers te verliezen. Maar de handschoenen zijn wel degelijk uit.

Elise Kuit
Romney overlegt met zijn persvoorlichter Rick Gorka. Beeld ap
Romney overlegt met zijn persvoorlichter Rick Gorka.Beeld ap

Gedurende bijna een jaar van campagnevoeren benadrukte Romney meermaals dat hij de president heus een 'nice guy' vond, die alleen geen benul had van hoe de economie in elkaar zat. Dat kwam dan weer omdat Obama volgens Romney geen enkele ervaring had met de private sector. Wie nog nooit een positie bekleedde binnen die wereld, vond Romney, snapte niets van het creëren van banen. Iets waar hijzelf toevallig massa's ervaring mee zegt te hebben. Die aanpak was volgens zijn campagne-analisten de gunstigste manier om zwevende kiezers en gematigde kiezers aan zich te kunnen binden.

Geschikte vent
Tijdens de voorverkiezingen waren het vooral de Republikeinen Newt Gingrich en Rick Santorum die keihard uithaalden naar Obama. Romney suste steeds door te benadrukken de president eigenlijk best een geschikte vent te vinden, alleen niet met de capaciteiten die een president dient te hebben. Zo verbeterde Romney ooit een vrouw tijdens een campagnebijeenkomst die Obama een 'monster' noemde.

Maar die 'softe' Romney behoort tot het verleden. Na de onophoudelijke stroom van aanvallen van de Democraten op zijn verleden bij Bain Capital waar hij voornamelijk banen naar het buitenland verplaatst zou hebben, is die strategie in een la opgeborgen. Sinds deze maand kiest de presidentskandidaat er openlijk voor om ook persoonlijk in te gaan op het beleid van de president, en niet meer te doen alsof hij de man achter het ambt nog wel zag zitten. 'No more Obama's a mister nice guy' kopte de politieke website politico.com. Romney zet de president meer en meer weg als een hardvochtige strategist die een campagne leidt 'het ambt onwaardig'.

Vice-president Joe Biden. Beeld ap
Vice-president Joe Biden.Beeld ap

Slavernij
Zeker sinds afgelopen dinsdag is het Romney-kamp steeds meer tot de aanval overgegaan. Op die dag gaf vice-president Joe Biden een speech in Virginia. Daarin sneerde hij dat als Romney verkozen zou worden, hij de 'bad guys' van Wall Street (lees de bankiers verantwoordelijk voor de crisis) weer volop de vrijheid zou geven. 'Ze gaan jullie weer in de ketenen slaan', riep Biden zijn gehoor toe. De opmerking (die overigens op boegeroep werd onthaald vanwege het slavernijverleden van de staat) veroorzaakte grote commotie onder de Republikeinen die het een 'trap onder de gordel' vonden.

Daarop reageerde Romney met zijn persoonlijkste aanval tot nu toe. Hij verweet Obama in een speech in Ohio Republikeinen en Democraten zo ver mogelijk uit elkaar te willen duwen. 'Hij demoniseert. Zijn campagnestrategie is om Amerika in tweeën te breken, en om dan een 51 procent meerderheid in elkaar te flansen. Als de Amerikaanse president op die manier wint, verliezen we allemaal. Maar hij zal niet zo winnen', vertrouwde Romney zijn aanhang toe.

De dag erna ging Romney nog een stapje verder, en riep hij de president op zijn campagne van 'verdeeldheid, woede en haat terug mee te nemen naar Chicago' (Obama komt uit die stad) om plaats te maken voor mensen die 'echt' om Amerika geven en het land willen herbouwen om het te doen 'verrijzen als een herenigde natie'. En waar Amerika dan vooral behoefte aan heeft, aldus Romney, is hem als een nieuwe president.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden