Update

NMa staakt onderzoek naar prijsafspraken reisbranche

Kartelwaakhond NMa stopt het onderzoek naar overtredingen van mededingingswet door reisbedrijven, als die aan een bepaalde voorwaarde voldoen. Dat bevestigde de Nederlandse Mededingingsautoriteit vandaag. De NMa eist dat reisbrancheorganisatie ANVR een bestaande afspraak tussen touroperators en reisagenten aanpast, omdat die de concurrentie zou kunnen beperken.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De ANVR besluit daar vandaag over. Als het gebeurt staakt de NMa haar onderzoek naar verboden prijsafspraken in de reiswereld.

In januari en februari van vorig jaar deed de NMa invallen bij de drie grootste touroperators van het land: TUI Nederland, Thomas Cook en Oad. Ook de ANVR zelf kreeg bezoek en bijvoorbeeld ook D-Reizen en Corendon.

Korting op reizen
De zogenoemde Algemene Agenturenvoorwaarden worden volgens de NMa door sommige reisagenten geïnterpreteerd als een verbod aan hen om op eigen initiatief korting te geven op reizen. 'En om vernieuwende internetconcepten die korting gaven collectief te boycotten.' De oprichter van zo'n website zou de zaak destijds hebben aangekaart bij de NMa.

Door de aanpassing in de voorwaarden moet daar nu duidelijk in staan dat dit geen verbod op het geven van korting behelst. De NMa zal in de gaten blijven houden of daar goed mee omgegaan wordt.

2 miljoen kosten
De reisbranche heeft zeker 2 miljoen euro aan directe kosten gemaakt als gevolg van het onderzoek van de NMa. Dat zei bestuursvoorzitter Steven van der Heijden van TUI Nederland vandaag.

Het gaat dan om juridische kosten en het aantal uren dat eraan is besteed. 'En het enige dat wij nu moeten doen, is een toevoeging doen aan een tekst, een soort verduidelijking. Het gaat nergens over', aldus Van der Heijden. De TUI-baas stelt dat de reputatieschade niet in geld is uit te drukken.

De aanpassing van de tekst wordt vandaag ook daadwerkelijk gedaan, waarmee het NMa-onderzoek officieel eindigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden