NMa: geen bewijs prijsafspraken hypotheken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen aanwijzingen gevonden dat hypotheekverstrekkers, zoals banken en verzekeraars, prijsafspraken hebben gemaakt waardoor consumenten te veel betaalden voor hun leningen. Wel is de Nederlandse hypotheekmarkt daar door het kleine aantal grote spelers erg gevoelig voor.

De Hypotheker. © ANP

De NMa komt tot de conclusies in een vandaag gepubliceerd onderzoek naar de historisch hoge marges op hypotheken in Nederland na de kredietcrisis.

Begin dit jaar zaten die marges, de opslag op de rente die de bank zelf betaalt voor de financiering, volgens de NMa weer op het niveau van vóór de crisis. Inmiddels zijn er dan ook meer aanbieders toegetreden. Buitenlandse banken hebben wat marktaandeel gewonnen en verzekeraars richten zich nadrukkelijker op de hypotheekmarkt.

Hogere rentes
Uit het onderzoek komt naar voren dat de grote banken, die samen nog steeds het leeuwendeel van de woningfinanciering uitlenen, hogere rentes rekenen dan andere partijen. Rabobank, ING en ABN/Fortis hadden begin dit jaar samen een marktaandeel van 70,4 procent.

De NMa stelt ook vast dat hypotheekgevers consumenten laat op de hoogte stellen van het verstrijken van hun rentevastperiode. Daardoor hebben ze minder tijd om te kijken en vergelijken, wat de concurrentie niet ten goede komt.

Na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 namen de marges op hypotheken in ons land opmerkelijk sterk toe, concludeerde de NMa al eerder. Dat viel samen met een afname van het aantal aanbieders, wat de voornaamste reden lijkt.

De beperkende maatregelen die Europa de banken met staatssteun oplegde, gingen pas later gelden, zodat dit niet te maken kon hebben met de toename van de marges destijds. Banken blijken gemiddeld hogere rentes te rekenen aan bestaande klanten dan aan nieuwe klanten. Dat wordt voor een deel in de hand gewerkt doordat het voor mensen moeilijk is om over te stappen, aldus de NMa.

Geen vergelijking
De Vereniging Eigen Huis betreurt het dat de NMa in deze rapportage geen vergelijking heeft gemaakt met rentemarges in ons omringende landen. De renteverschillen met het buitenland vormden onder meer aanleiding voor de klacht bij de NMa.

De vereniging juicht het toe dat de NMa de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt scherp in de gaten houdt maar zou graag zien dat per kwartaal een rapportage plaatsvindt over de ontwikkelingen van marktverhoudingen en rentemarges. 'Op die manier kan voortdurend druk op de ketel worden gehouden. Indien nodig kunnen de banken dan door de politiek, toezichthouders of consumentenorganisaties ter verantwoording worden geroepen.'

Nederlandse Vereniging van Banken staat achter de oproep van de NMa dat alle hypotheekverstrekkers hun klanten ruim van tevoren moeten informeren over het aflopen van de rentevasteperiode. 'Veel banken hanteren al ruimere termijnen. Het is aan de afzonderlijke banken om in te gaan op de aspecten van de studie die hun tarieven betreffen. Het vertrouwen dat de NVB vooraf in de NMa-studie heeft gesteld, is terecht gebleken. Nederlanders betalen een faire prijs voor een hypotheek.'

De Consumentenbond roept mensen op om hypotheekverstrekkers goed met elkaar te vergelijken. 'Wij sluiten ons aan bij de oproep van Vereniging Eigen Huis dat er per kwartaal een rapportage moet plaatsvinden over de ontwikkelingen van marktverhoudingen en rentemarges.' Verder vindt de bond dat banken hun klanten ten minste drie maanden van tevoren moeten informeren over het einde van hun rentevasteperiode. 'Wij vinden het van groot belang dat de NMa de hypotheekmarkt blijft onderzoeken om te voorkomen dat banken hun klanten als melkkoe gebruiken. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat consumenten nog steeds te veel aan hypotheekrente betalen bij de grote banken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden