NMa bespaarde huishoudens vorig jaar 36 euro

Het optreden van de Nederlandse Mededingingsautotiteit (NMa) heeft de samenleving in 2011 een besparing opgeleverd van in totaal 265 miljoen euro. Per huishouden komt dit neer op 36 euro, zo maakte de toezichthouder vandaag bekend.

'Dit bedrag komt voort uit het brede scala aan zaken die wij jaarlijks oppakken zoals oneerlijke concurrentie door handelaren op executieveilingen, het openbreken van de gasmarkt, de regulering van de energienetbeheerders en het beoordelen van fusies en overnames om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Het zijn zaken die direct raken aan de belangen van consumenten', licht bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de NMa, toe.

Afgezet tegen de kosten van de kartelwaakhond (vorig jaar 45,5 miljoen euro) betekent dit dat de NMa bijna zes keer meer oplevert dan zij de maatschappij kost. De NMa zegt met de publicatie van deze cijfers verantwoording te willen afleggen aan de maatschappij.

Boetes
Uit de cijfers blijkt verder dat de NMa in 2011 in 9 zaken boetes heeft opgelegd voor 50,1 miljoen euro waaronder twee persoonlijke boetes.

Er zijn 18 onderzoeken afgerond naar vermoedens van overtreding van de Mededingingswet, waarvan 10 uitmondden in een rapport. Zes zaken zijn stopgezet wegens onvoldoende bewijs en twee zijn afgedaan met een ander instrument dan een rapport.

Concentraties
Bij de NMa zijn verder 98 concentraties gemeld (fusies, overnames en joint ventures), waarvan er 8 zijn ingetrokken. Voor 87 concentraties is een besluit genomen en in 5 gevallen zijn vergunningen geëist om nader onderzoek te kunnen doen. De kartelwaakhond heeft nog vijf onderzoeken lopen op basis van de Spoorwegwet en stelde tevens de loodsgeldtarieven voor 2012 vast.

De toezichthouder behandelde vorig jaar meer dan 85.000 vragen, meldingen en tips op het gebied van mededinging, energie en vervoer. De meeste signalen, meer dan 22.000, kwamen binnen via ConsuWijzer, het gezamenlijke voorlichtingsloket van de OPTA, de Consumentenautoriteit en de NMa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden