PlusAchtergrond

NK schaatsen: er staat in Thialf veel op het spel

Om titels gaat het deze dagen in Thialf nauwelijks. De inzet is een ticket voor dé wedstrijd van het seizoen: de WK afstanden in februari in Salt Lake City. En voor sommige schaatsers zijn de belangen nóg groter.

Pim Bijl
Sven Kramer reed vorige week in Thialf een 3000 meter bij wijze van test, en reed met 3.37,39 een persoonlijk en een baanrecord. Beeld BSR Agency
Sven Kramer reed vorige week in Thialf een 3000 meter bij wijze van test, en reed met 3.37,39 een persoonlijk en een baanrecord.Beeld BSR Agency

Beune vreest een verloren seizoen

Joy Beune is zo’n veelbelovend talent van wie je zegt: die kan deze winter extra progressie boeken door ervaring op te doen op de grote toernooien. En ze kan er ook uitkomen zonder een modderfiguur te slaan. Zelf staat ze in elk geval te trappelen. “Ik wil mezelf gewoon graag laten zien. Ik wil héél graag EK’s en WK’s rijden. Het zou jammer zijn als het nu en op de NK allround niet lukt. Dan is het een vergooid seizoen.”

Begin november wist de 20-jarige Beune zich niet te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden. Een teleurstelling, want in maart haalde ze nog de wereldbekerfinale in Salt Lake City. “Ik ben een beetje in de vergetelheid geraakt. Het is ontzettend shit dat ik mij er niet tussen heb gereden, dat ik de helft van het seizoen hebt gemist. Ik probeer mij nu zo min mogelijk druk op te leggen, maar ik vind het heel spannend.”

Haar aanloop naar deze NK was ‘echt pittig’. “In je eentje schaatsen is echt heel zwaar. Iedereen was weg, er was geen sfeer, Thialf zo goed als leeg.”

Voor Smeekens is het alles of niets

Voor de eerste keer in liefst veertien schaatsseizoenen plaatste Jan Smeekens zich niet voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden. Achtste werd hij bij het kwalificatie-evenement begin november, in een matige tijd bovendien.

Plotseling zat de wereldkampioen op de 500 meter van 2017 thuis, terwijl zijn collega’s in oorden als Minsk, Tomaszow Mazowiecki, Nur-Sultan en Nagano schaatsten. Balend, al was er zijn jonge dochter nog wel voor wat afleiding. “Maar ik zie het schaatsen als een ontdekkingsreis,” aldus de 32-jarige Smeekens. “Ik heb het reizen de afgelopen maanden gemist en ook de internationale competitie.”

In Thialf staat daarom de volle druk erop voor de 500 meter, waar de tegenstand fors is. Zo aast ook Michel Mulder, de olympisch kampioen van 2014, op revanche na een mislukte seizoensstart. Smeekens: “Het is alles of niets, maar dat is heel mijn schaatsleven al zo. Iedereen begint in Heerenveen op nul. Het zelfvertrouwen is terug.”

Kramer is hopelijk net op tijd weer op niveau

In de eerste maanden van het schaatsseizoen ging het bij Sven Kramer over de aanrijding met een auto, zijn slepende rugklachten, een mogelijke operatie en een dramatische 5000 meter bij de wereldbekerstrijd in Minsk. Nu, eind december, toonde de kampioen net op tijd weer zijn klasse op het ijs. Vorige week reed hij als test een 3000 meter in Thialf voluit, zijn eindtijd van 3.37,39 was prompt goed voor een persoonlijk en baanrecord.

“Dit is wat je krijgt als de rug goed is. Ik word hier zielsgelukkig van,” meldde Kramer, die op deze NK afstanden in actie komt op de 5000 en de 1500 meter.

De 33-jarige Fries heeft naar eigen zeggen te veel meegemaakt in zijn lange carrière om nog echt zenuwachtig te worden voor een NK afstanden, ook als de inzet deelname aan de EK afstanden en WK afstanden betreft. Zeker in februari bij de WK afstanden willen alle toppers erbij zijn, omdat in Salt Lake City (wereld)records kunnen worden geschaatst. Al weet Kramer inmiddels dat hij ook zomaar op kan staan met een onwillige rug.

Als hij zich daardoor niet zou plaatsen, kan een operatie nu zomaar in een stroomversnelling komen. “Maar normaal gesproken schaats ik mij er gewoon tussen,” aldus Kramer koeltjes.

‘Comebackkids’ zijn gebrand op snellere tijden

Natuurlijk mogen de twee ‘comebackkids’ niet meteen verwachten dat ze weer om de zege meedoen. Maar schaatsen in de schaduw gaat de twee olympisch kampioenen op de ploegenachtervolging niet goed af. Met beiden een zesde plaats misten ze de eerste schifting voor de wereldbekers in november, na een jaar afwezigheid op het ijs. Nu, bijna twee maanden verder, zijn ze gebrand op verbetering.

Programma

Vrijdag
Vanaf 18.20 uur: 500 m mannen, 1500 m vrouwen, 5000 m mannen
Zaterdag
Vanaf 15.25 uur: 500 m vrouwen, 1500 m mannen, 3000 m vrouwen
Zondag
Vanaf 13.10 uur: 5000 m vrouwen, 10.000 m mannen, 1000 m mannen en vrouwen, massastart mannen en vrouwen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden