NIP-test voor zwangeren blijft nog zeker drie jaar

Zwangere vrouwen kunnen ook de komende drie jaar hun ongeboren vrucht met de NIP-test laten checken op aandoeningen als het syndroom van Down. Volksgezondheid verlengt de studie naar de bloedtest.

NIPT, de Niet Invasieve Prenatale Test. Beeld Marco De Swart
NIPT, de Niet Invasieve Prenatale Test.Beeld Marco De Swart

In Nederland hebben zwangere vrouwen en hun eventuele partners de keuze of ze een prenatale screening willen. Sinds 1 april 2017 kunnen ze kiezen tussen de al bestaande combinatietest en de NIP-test. Zwangeren betalen 175 euro voor de NIP-test, de combinatietest kost 170 euro.

Beide tests tonen met een grote betrouwbaarheid de aanwezigheid van het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom aan. Bij een vlokkentest en een vruchtwaterpunctie is er een kleine kans op een miskraam als gevolg van het onderzoek. Bij de NIP-test wordt bloed van de moeder afgenomen. Deze test gaat de baarmoeder niet in en vergroot de kans op een miskraam dus niet.

Gewild

“Ik kan bevestigen dat wij van het ministerie hebben gehoord dat deze studie wordt verlengd tot 1 april 2023,” zegt een woordvoerder van het NIP-testconsortium, dat bestaat uit verloskundig zorgverleners, laboratoriumspecialisten en betrokkenen van medische centra en zorgpartijen.

In het regeerakkoord gaf het kabinet-Rutte aan dat de NIP-test na de eerste proefperiode per 1 april 2020 beschikbaar blijft, maar niet in het basispakket komt. Hoelang het kabinet er daarna mee door wilde, was vooralsnog niet helder.

De NIP-test is gewild. In het eerste jaar, eindigend op 1 april 2018, lieten ongeveer 73.000 zwangeren de test doen; 42 procent van alle zwangere vrouwen, 3 procent van de zwangeren deed de combinatietest. Voorlopige cijfers over het tweede jaar laten zien dat het aantal deelnemers aan de NIP-test ongeveer gelijk is gebleven.

De NIP-test is omstreden in christelijke kringen, omdat veel ouders beslissen de ongeboren vrucht weg te laten halen, als er bijvoorbeeld het downsyndroom wordt geconstateerd. De ChristenUnie is fervent tegenstander van de NIP-test

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden