NIP-test voor zwangere vrouwen betrouwbaarder dan gedacht

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), die sinds vorig jaar april wordt aangeboden in Nederland, blijkt betrouwbaarder dan op voorhand werd gedacht. Met de test kunnen zwangere vrouwen worden gescreend op onder meer downsyndroom bij het ongeboren kind.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De NIPT is een bloedonderzoek voor zwangere vrouwen. In het bloed van de vrouw zit ook een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta. Het laboratorium kan aan de hand daarvan onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het ongeboren kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Human Genetics en werd onder meer uitgevoerd door onderzoekers van het Amsterdam UMC. Uit de resultaten blijkt dat 73.000 zwangere vrouwen in Nederland de test hebben laten doen in het eerste jaar dat het beschikbaar was. Dat was 42 procent van alle zwangere vrouwen in die periode.

Bij een afwijkende uitslag van de NIP-test, blijkt dat er gemiddeld in 96 procent van de gevallen sprake is van het downsyndroom. Voor het edwardssyndroom is dat 98 procent, voor het patausyndroom 53 procent. Die percentages zijn volgens het NIPT consortium hoger dan vooraf was berekend voor de NIP-test. De test is dus betrouwbaarder dan verwacht.

Verder onderzoek

Als de NIPT aanwijzingen geeft voor een mogelijke chromosoomafwijking, wordt er verder onderzoek aangeboden in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Dat is nodig omdat de NIPT een afwijkende uitslag kan geven. De moederkoek kan bijvoorbeeld een afwijking vertonen, zonder dat het kind die afwijking daadwerkelijk heeft.

Kleine kans

In 0,3 procent van de zwangerschappen waarbij de vrouw voor een NIP-test kiest, is er een aanwijzing dat het ongeboren kind het syndroom van down heeft. Voor zowel edwards- als het patausyndroom is dat minder dan 0,1 procent. Volgens het NIPT-consortium komen deze getallen overeen met de uitkomsten van internationale studies.

Het is mogelijk dat een NIPT als uitkomst heeft dat er geen chromosoomafwijkingen zijn, maar het kind toch een afwijking blijkt te hebben. Die kans is heel klein – ongeveer 1 op 7000 – blijkt ook uit het onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden