Column

Niod weet geen vuist te maken. Ze hebben er wel plaatjes van, want die verzamelen ze

Theodor Holman

In het Niod kun je de oorlog onderzoeken. Sterker: je kunt er 'oorlog' onderzoeken.

Destijds, toen het Niod nog Riod heette, vond men het noodzakelijk het grote publiek kennis over de Tweede Wereldoorlog beschikbaar te stellen. Dat was ook noodzakelijk. En in de jaren negentig werd het Riod Niod: het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, 'centrum voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies'.

Nu wil men de collectie en het onderzoek scheiden; het Niod moet samengaan met andere instituten.

Samengaan betekent: grote vis eet kleine vis. Dus weg Niod. Samengaan betekent: vergaderen, heibel, interne conflicten. Dus weg Niod. Samengaan betekent: collecties die her en der worden verspreid ('Dit hoort bij óns!'). Dus weg Niod.

Als het Niod met andere instituten moet samengaan, voorspel ik dat over vijf jaar een kostbaar onderzoek zal worden uitgevoerd dat antwoord moet geven op de vraag: waarom ging het mis met het Niod?

Ik weet één van de eerste regels al: 'Meteen na het samengaan met de andere instituten braken conflicten uit die tot de dag van vandaag voortduren.' Je kunt nu al de cartoons maken van de kwaaie koppen en de vuilniszakken klaarleggen waarin per ongeluk belangrijke collecties worden weggegooid ('We zagen het aan voor oud papier').

Het Niod zelf weet geen vuist te maken. Ze hebben er wel plaatjes van en die willen ze je graag laten zien, want die verzamelen ze. Ze tonen de oorlog, maar willen die niet maken.

Dat het pand van het Niod op de Herengracht te duur is, geloof ik onmiddellijk; het is een mooi pand. Dus laat ze verhuizen, maar houd dat grote instituut klein, door het zelfstandig voort te laten bestaan.

Je zou zeggen: het zijn toch allemaal intellectuelen die daar de scepter zwaaien; zouden die echt zo dom zijn dat ze niet inzien dat je een belangrijke bron van je cultuur zo onnodig laat opdrogen?

Ik vrees dat het vechten tegen de bierkaai is; beschaafde kennisoverdracht wordt snel overlopen. De publiekstaak van het instituut zal verloren gaan.

Voor het behoud van het Niod wil ik best de straat op gaan. Maar nogmaals: dan staan we daar straks met ons zevenen te demonstreren in het pijnlijke besef dat het Niod niet populair is.

Oorlog vergeet men graag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden