Niod trekt Hitler-aquarel toch ook in twijfel

Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (Niod) heeft 1 februari een bericht op hun eigen website over een aquarel, die mogelijk van Adolf Hitler was, gerectificeerd. Het Niod trekt zijn eigen beoordeling in twijfel.

Het Parool
De aquarel Beeld NIOD
De aquarelBeeld NIOD

Een anonieme bezoeker bood het werk in het voorjaar van 2017 bij het Niod aan. Omdat er veel vervalsingen van Hitlers werk in omloop zijn, liet het instituut het werk en het gebruikte materiaal analyseren door de Universiteit van Amsterdam. De resultaten van dit onderzoek wezen erop dat de latere Duitse dictator echt de maker van het schilderij is, zo meldde het Instituut op de website.

Later dat jaar zetten Hitlervervalsing-onderzoekers Bart FM Droog en Jaap van den Born hun vraagtekens bij de 'vondst'. Het Niod reageerde lang niet op de twee onderzoekers, tot afgelopen vrijdag.

The Post Online merkte op dat het Niod vrijdag het bericht op de website over de aquarel had aangepast. Het Instituut wijst nu op de bevindingen Droog en Van den Born en geeft toe dat de aquarel mogelijk toch niet door Adolf Hitler is gemaakt. 'Hun met documenten ondersteunde argumentatie geeft aanleiding ook in dit geval de authenticiteit in twijfel te trekken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden