Niod onderzoekt functioneren van openbaar bestuur in crisistijd
Het Niod, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, start in april een onderzoek naar het functioneren van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in oorlogstijd.
Met het onderzoek ‘De VNG en het Nederlandse bestuur gedurende oorlog, crisis en herstel’ wil de vereniging laten zien hoe de VNG en het Nederlandse openbare bestuur functioneerden ten tijde van crisis en oorlog in de periode van 1933 tot 1946.
Centraal staat de vraag wat oorlog en bezetting voor het openbaar bestuur in Nederland hebben betekend. Deze informatie is volgens Niod-directeur Frank van Vree belangrijk, omdat ‘er nauwelijks iets bekend is over de geschiedenis van de VNG tijdens de Tweede Wereldoorlog'. Het onderzoek wordt uitgevoerd in op dracht van de VNG.
Het onderzoek is tweedelig opgebouwd. De eerste studie richt zich op de organisatie en activiteiten van de VNG tijdens de bezetting, de aanloop daarnaartoe en het rechtsherstel na afloop van de oorlog. De tweede studie gaat in op het ambtelijke leven van professor David Simons; een Joodse bestuurskundige die ‘in zijn werk werd geconfronteerd met grote zakelijke en persoonlijke dilemma’s’, aldus het Niod.
Het onderzoek moet in 2024 zijn afgerond.