NIOD leidt internationaal holocaustproject

Het NIOD aan de Amsterdamse Herengracht. Foto ANP Beeld
Het NIOD aan de Amsterdamse Herengracht. Foto ANP

AMSTERDAM - Het Nederlandse Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) gaat een groot Holocaustproject leiden, waaraan twintig landen deelnemen. Het project zal vier jaar duren.

De Europese Commissie in Brussel heeft het Niod de leiding toegekend over het internationale project, waar zeven miljoen euro voor is uitgetrokken. Via een digitale portal moeten de komende vier jaar de archieven van twintig oorlogsinstituten in Europa en Israël aan elkaar worden gekoppeld.

Het Niod viel de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog te typeren als een experiment in contemporaine geschiedenis. Maar dat experiment is in 65 jaar behoorlijk uitgebouwd, zegt projectdirecteur Conny Kristel.

Het nieuwe systeem moet onderzoekers meer inzicht geven in de Holocaust. Nieuwenhuis: ,,Wij weten vooral veel over de deportaties naar Auschwitz, maar in Oost-Europa zijn de meeste mensen omgekomen door de kogel. Hele dorpen werden zo uitgemoord. Ook dat is een deel van die geschiedenis.''

Het Niod is verantwoordelijk voor het borgen en uitbreiden van deze 'nationale collectie' over de Tweede Wereldoorlog. Dat het Niod volgende maand ook nog zal fuseren met het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies (CHGS) maakt het instituut compleet, vindt Kristel. ,,We hebben een groot netwerk; een duidelijke band met de wereld om ons heen.''

Dat het Niod - oprichtingsjaar 1945 - één van de oudste oorlogsinstellingen van Europa is, speelt ook een belangrijke rol bij de toekenning van de leidende rol in het project, denkt Kristel. ,,De wisselwerking tussen de collectie en het onderzoek heeft een bijzondere geschiedenis gecreëerd.'' Door de jaren bouwde het instituut een indrukwekkende bibliotheek op. Enkele jaren geleden werd het werkterrein van het instituut verbreed tot andere internationale conflicten.

Maar, zegt Kristel, ook bij andere wetenschappelijke projecten vraagt de Europese Commissie Nederland vaak de leiding te nemen. ,,Nederland is een klein, internationaal ingesteld land dat de boel meestal netjes voor elkaar heeft. Dat is niet speciaal de verdienste van het Niod.''

Het bundelen van de krachten is nuttig omdat archiefmateriaal over de oorlog over de hele wereld is verspreid, zegt projectmedewerker Herman Nieuwenhuis. Miljoenen mensen verhuisden, vluchtten, werden gedeporteerd of doken onder, waardoor hun papieren later in verschillende oorlogsinstituten belandden.

,,Van een Israëliër die in de oorlog naar Auschwitz gedeporteerd was, had het Niod documenten, maar een transportlijst waar hij op stond, was in beheer van een Londens instituut.'' (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden