Nina Brink krijgt op één punt haar zin

Nina Storms-Vleeschdraager (voorheen Nina Brink) en Pieter Storms (L) arriveren vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Zakenvrouw Nina Brink kon de publicatie van het boek Nina van journalist Eric Smits niet tegenhouden en eiste daarom vrijdag in kort geding rectificatie.

Er loopt al een bodemprocedure waarmee Brink voor elkaar hoopt te krijgen dat het boek uit de schappen moet worden gehaald. Maar op de uitkomst van die procedure wilde de zakenvrouw niet wachten. Brink wordt bijgestaan door drie advocaten.

De eisen in het kort geding spitsen zich toe op drie passages. Brink, die tegenwoordig als Nina Storms-Vleeschdraager door het leven gaat, wordt daarin neergezet als dief, fraudeur en een slechte moeder, vindt zij.

Het beeld dat wordt geschetst is niet overwegend negatief, geven Brinks advocaten toe. Maar: ''Gaandeweg wordt ze neergezet als een ondernemer die over lijken gaat.''

De gebruikte bronnen zijn twijfelachtig, zegt advocaat Kriek Wille. ''Smits heeft geen onderzoek gedaan, want dan was hij er al snel achtergekomen dat de feiten die hij presenteert onjuist zijn.''

Eén van de e-mailconferenties waaraan Smit in zijn boek refereert, is gestolen, zegt Wille. En de citaten die hij gebruikt, zijn gemanipuleerd. Smit zou verder verzuimd hebben wederhoor toe te passen. Hij stuurde Brink wel een aantal vragen, maar over de beschuldigingen in het boek is niet gerept.

Brink wil verder dat de foto van de cover gaat. Het negatieve effect wordt versterkt door de balk met 'ongeautoriseerd'. ''Dat is hetzelfde als een balk over de ogen,'' aldus advocaat Bertil van Kaam.

Dan is Smit plotseling uit de rechtszaal verdwenen. ''Ik wil ook wel even naar buiten,'' zegt Brink. De zitting wordt geschorst.

Volgens Matthijs Kaaks, de advocaat van Smit, heeft de auteur wel degelijk wederhoor gepleegd. Hij verkreeg zijn informatie uit meerdere bronnen en deed een gedegen onderzoek. Kaaks: ''Smit schreef een kloeke biografie. Er werd gelijk gevraagd om inzage. Maar de vragen die wij haar gestuurd hebben, heeft Brink nooit beantwoord. Dat kan worden opgevat als weigering tot hoor en wederhoor.''

Dat Brink een rectificatie wil in tien dagbladen, vindt Kaaks buitenproportioneel. ''Dat kost ons een ton. De negatieve media-aandacht heeft ze voor het grootste deel zelf gecreëerd.''

Na een nieuwe schorsing is er een kleine overwinning voor Brink. Smit verklaart bereid te zijn de passage over Brinks dochter Karen te schrappen. In die passage wordt beschreven hoe Karen werd opgezet tegen Brinks eerste echtgenoot Ben Aka.

De zaak wordt vervolgd met gekibbel over en weer. Smit verwijst naar bronnen die de feiten bevestigen, Brink zegt dat die bronnen de uitlatingen ontkennen.

Inmiddels zijn al twintigduizend exemplaren van Nina over de toonbank gegaan. Smit heeft dit niet in de laatste plaats aan het gesteggel tussen hem en de powerlady te danken, daar is iedereen het over eens.

De uitspraak wordt verwacht op 19 maart. (CHANTAL GROOTHENGEL)Auteur Eric Smit van de ongeautoriseerde biografie Nina. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden