Nijpend tekort aan wijkverpleegkundigen in Amsterdam

Er dreigt een tekort aan verpleegkundigen om de 22 wijkteams in Amsterdam te bemannen. De tijd dringt, want over een kleine drie maanden moeten de wijkteams draaien.

Wijkverpleegkundigen verzamelen op het Plein in Den Haag voor een handtekeningenactie. Beeld anp
Wijkverpleegkundigen verzamelen op het Plein in Den Haag voor een handtekeningenactie.Beeld anp

Samen met de huisarts, de thuiszorghulp en maatschappelijk werk vormt de wijkverpleegkundige de pijler onder het systeem waarbij de zorg in 2015 naar de wijk komt. Het is de Amsterdamse oplossing voor de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De wijkverpleegkundige krijgt een belangrijke rol in het ondersteunen van ouderen die langer zelfstandig thuis moeten wonen.

Voorzitter van de Amsterdamse Huisartsenkring Stella Zonneveld verwacht veel van de samenwerking met de wijkverpleegkundigen. Maar zij maakt zich zorgen dat er in 2015 niet genoeg klaarstaan. 'Als ik van thuiszorgorganisaties hoor dat ze na maanden heel serieus werven nog evenveel wijkverpleegkundigen hebben, dan vraag ik me af of ze het de komende maanden nog wel voor elkaar krijgen. Daar worden we niet vrolijk van.'

'Niet sexy'
Studenten HBO-verpleegkunde vinden werken in de wijk niet sexy, liever gaan ze aan de slag in het ziekenhuis, zegt een woordvoerder van branchevereniging Actiz. In de hoop het vak aantrekkelijker te maken, is Cordaan net begonnen met een programma voor verpleegkundigen, die in negen maanden worden bijgeschoold tot wijkverpleegkundige.

Binnenkort begint Cordaan ook het project Kijk in de Wijk waarbij verpleegkundigen die nog geen wijkverpleegkundige zijn, een kijkje in de praktijk kunnen nemen. Actiz komt begin volgend jaar met een campagne. Grof geschut wordt ingezet om de verpleegkundigen naar de wijk te halen.

In Amsterdam moeten circa 160 wijkverpleegkundigen de teams versterken. Landelijk moeten er circa 1600 bijkomen. Hoeveel er op 1 januari klaar zullen staan, kan niemand voorspellen. Cordaan verwacht halverwege volgend jaar op sterkte te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden