'Nijpend tekort aan huurwoningen in vrije sector'

Er is dringend behoefte aan meer huurwoningen in de vrije sector. Vooral in grote steden als Amsterdam is een nijpend tekort in het zogeheten middensegment huurwoningen.

Bien Borren
In Amsterdam is een nijpend tekort aan huurwoningen in de sociale sector Beeld Floris Lok
In Amsterdam is een nijpend tekort aan huurwoningen in de sociale sectorBeeld Floris Lok

Dat schrijven makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM) dinsdag in een rapport over de woningmarkt.

Jasper de Groot, directeur van online huurwoningplatform Pararius in Amsterdam, zegt niet verbaasd te zijn over het tekort. "Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de rechtse politiek in Nederland ingezet op woningbezit, terwijl vanuit de linkse hoek de focus met name lag op sociale huurwoningen. Het was dus verre van lucratief om als particulier je huurhuis in de vrije sector aan te bieden. Daarom is het aanbod drastisch afgenomen."

Torenhoge prijzen
In de afgelopen decennia is nauwelijks geïnvesteerd in dit specifieke onderdeel van de woningmarkt. En dat terwijl de geliberaliseerde huurmarkt een verbinding moet bieden tussen de sociale woninghuur en de koopsector, aldus De Groot. "Juist op scharniermomenten, tijdens grote economische groei of een crisis, zijn deze woningen nodig."

De gemiddelde huurprijs in de vrije sector is in een jaar tijd met 5,9 procent gestegen. De provincie Noord-Holland, stevig beïnvloed door Amsterdam, spant de kroon met een huurprijs per vierkante meter van 13,70 euro.

Ten opzichte van een jaar eerder is dat een stijging van bijna 13 procent. De oververhitting van de woningmarkt in de stad laat zich ook gelden op de vrije huurmarkt, aldus het rapport van NVM.

De Groot: "Als je iets zoekt in de prijsklasse 700 tot duizend euro kan je nergens binnen de ring terecht. Als het aanbod meer conform de vraag zou zijn, is mijn verwachting dat de prijzen ook meer naar elkaar toegroeien."

Dupe
Volgens de makelaarsverenigingen dreigen grote groepen huishoudens straks geen passende woning meer te kunnen vinden. De Groot beaamt dat. "De middeninkomens zijn de dupe van deze ontwikkeling."

De woningnood in de vrije sector is voorlopig nog niet afgewend. "Minister Blok ziet heus wel dat het segment te klein is en dat er iets moet gebeuren," zegt De Groot. "Daarom wordt er beleid gewijzigd. Met soepele regels worden particulieren aangemoedigd om te gaan verhuren."

Daarnaast moet er volgens hem meer gebouwd worden en dient de voorraad sociale woningen in Amsterdam drastisch verminderd te worden.

Lees ook: Woningnood in de stad: waar kan nog worden gebouwd?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden